Våren er tid for jaktkurs, og Trøndelag er definitivt ikke noe unntak. Trøndelag har nemlig klart flest registrerte jegere i Norge. I det nye fylket er det nå totalt 69.416 registrerte jegere.

Forrige uke var det skyteprøver på banene i Soknedal og Hovin med rifle og hagleskyting. Jon Kåre Gylland fra Hovin har stått i spissen for disse jegerprøvene gjennom Horg Jeger og fiskeforening. Etter at disse pålagte prøvene ble innført i Norge i 1984, har foreningen samarbeidet med foreningen i Soknedal om dette arbeidet de siste årene. Trond Sunnset har også vært en god hjelper i noen år nå.

- Det har etter hvert heldigvis blitt større krav til jegerprøvene. Det er også gledelig at så mange yngre er med, og ikke å forglemme, også flere damer i alle aldre vil bli jegere, forteller Gylland.

Flere og flere kvinner

På kurset var rundt halvparten av deltakerne kvinner. To av damene, Kjersti Aune fra Soknedal og Eirin Krogstad fra Hovin, er fornøyd med kurset. Kjersti gir uttrykk for at hun ble med fordi både mann og sønner er jegere.

- Da må jo jeg bli med, iallefall på småviltjakta for å vise at mor i huset også kan bli jeger, forteller hun med et bredt smil. Eirin Krogstad ser også frem til å kunne få gå på jakt.

- Når jeg blir gammel nok skal jeg også bli med pappa på storviltjakt, fastslår hun med ettertrykk.

14 prosent av de registrerte jegerne i Norge er kvinner, noe som er 5 prosent flere enn året før. Rekrutteringen av kvinnelige jegerefortsetter også å øke. 29 prosent av dem som besto jegerprøven det siste jaktåret, var kvinner. Siden 2013–2014 har det dermed vært en økning i kvinner som består jegerprøven på drøyt 26 prosent.

Totalt var 431.475 menn og 70.376 kvinner oppført i Jegerregisteret i jaktåret 2017–2018. Det er en økning på 1,7 prosent fra jaktåret 2016–2017. Dermed har antallet jegere i Norge for første gang passert en halv million, opplyser Statistisk sentralbyrå.

Større krav

Han synes også det så bra at kravene om kursene er blitt vesentlig større.

- Dette betyr at sikkerheten har blitt satt mer i fokus, noe vi jegere også tar som en selvfølge, mener kursleder Gylland.

- De som er med på kursene tar dette alvorlig og synes det er artig å få mer kunnskap om jakt, enten småviljakt som har 16 år som aldergrense eller storviltjakt hvor aldersgrensa er 18 år. Jon Kåre Gylland har en liten innvending oppi det hele; det er blitt ganske dyrt å drive jakt, spesielt for de unge.

- Det gjelder ikke minst de gebyrene som også er innført oppi det hele, mener han.