– Melhus er en kommune som fint kan klare seg uten eiendomsskatt. Det har de klart i Stjørdal, og der har de til og med kulturhus, sier stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad (Frp).

Torsdag var Bjørnstad på valgkampturné i Trøndelag, og Melhus var andre stopp på turneen. Med seg hadde han Helge Andre Njåstad og Jan Steinar Engeli Johansen fra finanskomiteen på Stortinget og rådgiver Magnus Birkelund. Først var Frp-delegasjonen i Stjørdal, og så ankom den Melhus der delegasjonen ble mottatt av Lisbeth Tiller som leder Melhus Fremskrittsparti. Deretter gikk turen til Skaun og Hitra.

Kommuneoverskudd

Budskapet i Melhus var enkelt:

– Vi er opptatt av eiendomsskatten, og vi mener den er usosial. Det burde være noe å tenke på for partier som mener at vi står for kutt i skatten til de rike. I Melhus er det fullt mulig å fjerne den ved å effektivisere og få i gang mer næringsliv slik at det blir mer skatteinntekter. Overskuddet til kommunen er større enn det eiendomsskatten innbringer, sier Bjørnstad.

Bjørnstad mener at Melhus har klare likhetstrekk med Stjørdal i form av at begge kommunene er pendlerkommune og har mye landbruk. Samtidig mener han at Melhus framstår som en nei-kommune, og at innstillinga må snus.

Politiske gnisninger

Eiendomsskatten innbringer nesten 13 millioner kroner i året i Melhus, og assisterende rådmann Morten Bostad foreslo i fjor høst at eiendomsskatten må dobles for å finansiere nye Gimse skole. De siste årene har Melhus kommune hatt overskudd som gjerne har ligget på 20-21 millioner kroner.

Eiendomsskatten har skapt politiske gnisninger.

Både Senterpartiet og Høyre har sagt at de er imot eiendomsskatt, men har måttet svelge kamelen. Høyre har godtatt eiendomsskatt denne perioden som en del av samarbeidet med Arbeiderpartiet, mens Senterpartiet sa i forrige periode at eiendomsskatten ville bli beholdt fordi inntekta trengtes.

Bjørnstad mener at partier som vil samarbeide med Fremskrittspartiet må godta at eiendomsskatten i Melhus skal bort.

– Hvem vi skal samarbeide med, er det litt tidlig å si noe om, sier Lisbeth Tiller.

Bjørnstad følger opp med å si at Fremskrittspartiet er interessert i å snakke med alle partier som støtter Fremskrittspartiet.

– Jeg håper at både Høyre og Senterpartiet er der. De får ett år på seg til å bestemme seg, sier Bjørnstad.