Verken Skaun eller Midtre Gauldal er valgt ut til å være med i forhandlingene om byvekstavtalen når regjeringa har sendt ut invitasjon til forhandlingene. Derimot er Melhus med i gruppa Trøndelag som består av Trondheim, Melhus, Malvik, Stjørdal og Trøndelag fylkeskommune.

Bekymret

At regjeringa legger 66,4 milliarder kroner i potten, har ikke skapt hurrastemning hos Melhus Høyre.

- Jeg er bekymret, sier varaordfører Stine Estenstad (H).

Drar til Stortinget

Tirsdag drar Estenstad til Oslo for å snakke med stortingspolitikere fordi hun frykter konsekvensene av en byvekstavtale for Melhus' del. Foreløpig har hun fått avtale om å få treffe Helge Orten (H) som leder transport- og kommunikasjonskomiteen, og hun håper å få møte noen i kommunalkomiteen.

Det er ikke bare Melhus som frykter konsekvensene av en byvekstavtale. Aftenposten skriver at det er full bilkrangel mellom Oslo og Akershus etter at byrådet i Oslo har reagert på politikere i Akershus vil tilrettelegge for parkering. Byene kjemper imot bilkøa fra omliggende kommuner, mens nabokommuner opplever at innbyggerne er avhengige av bil for å dra på handel og til fritidsaktiviteter. Vegdirektoratet mener at en stor del av bilbruken til og fra Trondheim fra randkommuner skyldes fritidsaktiviteter.

Konsekvenser

Estenstad sier at det er skapt et inntrykk av at de blå er for byvekstavtale og nullvekstmålet, men at det ikke stemmer. Trønderbladet har tidligere skrevet om at fylkesutvalget satte ned foten for et lite boligfelt på Løvset med begrunnelsen nullvekstmålet, og fylkesrådmannen mener at det vil bli enda flere biler inn og i Trondheim om boligfeltet får klarsignal. Nullvekstmålet innebærer at trafikken ikke skal øke utover 2016-nivået, og da teller også elbiler.

Melhus kommunestyre reagerte meget sterkt på innsigelsen fra fylkesutvalget og utsatte debatten om hva Melhus skal kreve i forhandlingene. Parkeringshus, flere pendlerparkeringsplasser, minimetro og bru over Gaula er blant forslagene fra Melhus formannskap.

Boligbygging

Etter kommunestyremøtet slo varaordfører Stine Estenstad (H) at kommunene rundt Trondheim ikke kan godta at staten skal styre hvor boligbygginga skal skje. For nullvekstmålet vil innebære at kommunen må være restriktiv på boligbygginga og at boligbygging primært må skje ved kollektivknutepunkt.

- Jeg har en bekymring fordi det stilles krav om at vi skal ha ofte rullering av kommunedelplanen. Slik det er lagt opp nå, blir det en for omfattende prosess når vi skal rullere den. Stjørdal har prøvd å få til en enklere rullering, men er blitt frarådet den. Det må kunne gå an å få til en rullering som gjelder bolig og næring, og som tar kortere tid enn nå, sier Estenstad.

Estenstad har tidligere sagt at det kan ta 7–8 år å få rullert en kommunedelplan. Flere boligplaner er blitt avvist fordi de ikke er med i kommunedelplanen.

Savner Skaun

- Det er helt utmerket at varaordføreren drar til Stortinget for å snakke med sine i regjeringspartiet, sier ordfører Gunnar Krogstad (Ap). Krogstad forteller at han tirsdag ble oppringt av en statssekretær med beskjed om at det kom en gladnyhet om at Melhus får være med i forhandlingene om byvekstavtalen. Melhusordføreren reiser spørsmålet om hvorfor Skaun og Klæbu ikke får bli med, og han viser til at begge disse kommunene har felles bo- og arbeidsmarked med Trondheim. Begge kommunene har stor jobbpendling i likhet med Melhus der to av tre arbeidstakere jobber i Trondheim.

Under ordførermøtet i Trondheimsregionen der blant annet Melhus, Skaun og Midtre Gauldal er med, ble ordførerne enige om hvordan de skulle gå fram i forhandlingene. Mandag skal ordførerne ha nytt møte for å avklare hva utelukkelsen av Skaun og Midtre Gauldal innebærer.

- 66,4 milliarder kroner i potten for byvekstavtalen høres mye ut, men mye av pengene er bundet opp, sier Krogstad.

Krogstad har vært en av skeptikerne til byvekstavtalens konsekvenser for Melhus, men samtidig mener han at det kan være interessant å få dekket utgiftene til parkeringshus, gang- og sykkelbru over Gaula og pendlerparkeringsplasser.

Om nullvekstmålet uansett vil gjelde for Melhus om kommunen blir med eller ikke, er også noe melhusordføreren synes det er viktig å få avklart.

- Erfaringa har vist at fylkesrådmannen og fylkesutvalget allerede viser til nullvekstmålet, sier Krogstad.

By og land

At det nå er en kamp mellom by og land, er ikke noe Krogstad opplever. Han støtter seg på at trondheimsordføreren skal ha sagt at nullvekstmålet må defineres på en annen måte for randkommunene enn for Trondheim.

Krogstad opplyser at ordførerne ikke har fått melding om når forhandlingene om byvekstavtalen skal starte, og han forteller at tidspunktet er blitt utsatt flere ganger. Når de først kommer i gang, mener Krogstad at det er viktig å være foroverlent.

- Vi må vurdere resultatet før vi sier om Melhus skal bli med i byvekstavtalen, mener Krogstad.

Varaordførerens utspill om raskere rullering av kommunedelplanen, er noe som støttes av Krogstad og han mener at rullering bør skje i hver valgperiode.

Samferdselsdepartementet har opplyst i et brev at forhandlingene trolig starter i juni.