For første gang i vårt distrikt arrangeres et såkalt bagasjeromsmarked. Dette har spredt seg som en farsott, og bruktsalg har blitt mote, blant annet på grunn av de mange Facebook-gruppene som finnes, der det selges brukte varer.

Lørdag vil over 60 utstillere bli å finne bak Melhus rådhus. Salgsboden blir bagasjeluka på bilen eller et bord som rigges til. Det er tre ildsjeler fra Melhus og Ler som drar det hele i gang, gratis og uten fortjeneste. Ingerlise Prytz og Jan Pettersen kom med ideen, og fikk med seg Frode Willmann på laget. Det hele er ganske uformelt, men de har gitt seg sjøl navnet BMteam De tre musketerer.

Sans for gjenbruk

– Vi har veldig sans for gjenbruk, og synes det kastes altfor mye. Varer som noen ikke ser verdien av kan andre ha bruk for. Slik reduserer vi de miljømessige ulempene med bruk-og-kast-samfunnet vårt, sier Ingerlise Prytz, som også er leder i Miljøpartiet De Grønne i Melhus.

Kort tid etter at nyheten ble lagt ut på Facebook hadde over 60 utstillere meldt seg. 1.200 personer har sagt at de er interessert eller vil komme. Ingerlise sier at de nå opererer med ventelister, for det er ikke plass til alle. Opprinnelig var markedet tenkt å være på Ler, men de flyttet til Melhus da de så den store interessen.

Kaffe og underholdning

Ingerlise opplyser at det stort sett er bruktvarer som vil finnes, men også noe heimelaget husflid.

Horg og Flå juniorkorps skal selge kaffe og vafler, og får inntektene av det. Et take-away-firma vil selge varme vårruller. Ingen inntekter fra varesalget vil gå til arrangørene.

Det blir sang og underholdning av Hans Bollandsås, Helene Misund, Sarah Enodd, Halvor Mjøen og Einar Mellingseter. markedet vil pågå i fire timer.

Bagasjeromsmarked er opprinnelig et amerikansk fenomen, og har blitt stadig mer utbredt i Sverige og Danmark. Markedene brer seg også i Norge, godt hjulpet av Facebook, som har rekruttert alle utstillerne på Melhus.

Brukt er i vinden

Ingerlise Prytz tror gjenbruk vil få større plass i framtida. Folk blir mer individuelle, og mange har brukte ting for å sette sitt preg på innredning og personlig stil. Før var det uhørt å be gjester på middag med forskjellige tallerkener. I dag ser Ingerlise at det blir mer og mer vanlig.

– Hvorfor ikke ha én tallerken fra tante Helga, én fra loppemarked, én som var innflytningsgave og en annen som var et minne fra en ferietur, sier Ingerlise.

Hun viser til at verden trenger tre og en halv jordklode hvis alle skulle hatt et forbruk som nordmenn har.