I mange år har idrettsrådet i Melhus kommune sett behovet for støtte til barn som faller utenfor idrettsaktiviteter på grunn av familiens økonomiske situasjon.

– Vi ønsker ikke at noen unger skal stå på sidelinja, forklarer idrettsrådets leder Ruth Laila Berge.

Nylig fikk rådet penger fra idrettskretsen etter at idrettsbingoen i Trondheim ble solgt. 125.000 kroner dukket opp på konto.

På årsmøtet i Melhus idrettsråd den 19. april blir det behandlet et forslag om å bruke disse pengene i et hjelpefond.

Tror på positivt vedtak

– Det er god stemning for å bruke pengene til et slikt formål, og stor sannsynlighet for et positivt vedtak. Jeg har ikke registrert andre ønsker for bruk av pengene. Et slikt formål er i tråd med idrettskretsens forslag til handlingsplan som blir lagt fram i mai, sier Berge.

Idrettsrådet bidrar med fem tusen kroner for at fondet skal komme opp i 130.000 kroner, og det blir arbeidet for at Melhus kommune også kan bidra. Ifølge Berge er det behov for å gjøre fondet større. Innestående penger skal brukes, og ikke bare avkastninga av fondet.

Etter et mulig vedtak den 19. april blir det utarbeidet retningslinjer for tildeling, i samråd med idrettskretsen. Ruth Laila Berge er opptatt av at fondet skal utnyttes enkelt og effektivt, samtidig som man sikrer at de som får penger virkelig har behov.

Alle lag og foreninger som er medlemmer av Norges Idrettsforbund i Melhus kommune har stemmerett på årsmøtet. Hele 27 lag og foreninger er med i idrettsrådet.

Idrett koster

– Hva synes du om nivået på treningsavgifter og kontingenter i kommunen?

– Jeg ser at idretten er avhengig av penger for å drifte anleggene. Studerer man regnskap og budsjett i idrettslagene er lett å se sammenhengen, at det koster å drive idrett. Det er ikke mye som går til administrasjon, og mange lag har private anlegg som skal betjenes. Og det er ikke bare fotball som koster. Andre idretter som ski og sykkel er minst like dyre for utøverne, sier Ruth Laila Berge.

I kommunen er det private anlegg på Melhus, Gimse og Hølonda. De andre idrettsanleggene er i kommunal eie, ofte på grunn av sambruk med skoler.

Lite å søke på

Kultursjef i Melhus kommune, Jan Erik Landrø, sier det finnes lite av frie midler som familier i en vanskelig økonomisk situasjon kan søke på. NAV og barnevernstjenesten tildeler, og Voksenopplæringa sitter også på noen midler. Landrø har også hørt om enkelttilfeller der idrettslaga gir friplass til dem som trenger, men omfanget av dette skal være svært lite.

– Utfordringa er ofte at familier ikke sender barna på fritidsaktiviteter, slik at de aldri kommer i betraktning. Vi vet det finnes barn og ungdom som faller utenfor på grunn av økonomi og andre årsaker. Hvor stort dette omfanget er, vet vi egentlig ikke, sier kultursjefen.

Kulturskolen har fra og med 2018 vedtatt å gi friplass til familier som har mindre enn 375.000 kroner i inntekt. Kulturskolen har ennå ikke fått henvendelser om dette, men Landrø regner med at ordninga kan være aktuell for tre til fem familier i året.

– Dette er et rimelig tiltak for kommunen, men som kan ha stor betydning for dem det gjelder, sier Landrø.

Situasjonen i Midtre Gauldal

I Midtre Gauldal er det NAV og barnevernstjenesten som fanger opp familier med knapp økonomi, forklarer enhetsleder Oddveig Børseth.

– For to år siden ble loven skjerpet, med økt fokus på å gi alle muligheter til å delta i fritidsaktiviteter, sier Børseth.

Kulturskolen i Midtre Gauldal kommune har ikke innført friplasser, slik som i Melhus. Kultursjef Arnfinn Solem henviser til enhet for helse og familie hvis noen trenger økonomisk hjelp. Idrettsrådet i Midtre Gauldal har ikke innført økonomiske hjelpetiltak, og rådets leder Odd Fløttum Bones sier det er et offentlig ansvar å sørge for at familier har råd til å sende barna på fritidstilbud.

– Det bør ikke være slik at noen står utenfor på grunn av økonomi. Hvis det skjer må andre som kjenner familienes situasjon trå til, sier Odd Fløttum Bones.

Ruth Laila Berge er leder i Melhus idrettsråd, som er en paraplyorganisasjon for 27 lag og foreninger i kommunen, tilsluttet Norges Idrettsforbund. Styret er valgt av idrettslaga. Arkivfoto.