Politikerne truet med å utsette hele barnehagen, da de behandlet budsjettoverskridelsene for Soknes barnehage i kommunestyret torsdag. Til slutt, etter svært krass kritikk, ble den godkjent.

Som Trønderbladet har skrevet om: Den nye barnehagen som skal bygges på Støren vil koste 33,1 millioner kroner. Det er 8,4 millioner kroner mer enn det som ligger inn i budsjettet.

FORDYRENDE ARKITEKTUR? Slik skal den nye barnehagen i Soknes leir bli seende ut. Politikerne var svært kritiske til arkitekturen, som de klart mener gjør bygget mye dyrere enn nødvendig.

- Kan ikke leke oss

Høyres Bjørn Enge startet tiraden. Han mente at den type arkitektur som er laget for barnehagen gjør barnehagen dyrere enn det som er nødvendig. Barnehagen er tegnet med en god del skrå vinkler på både vegger og tak. Frp’s Roger Refseth, som også driver et byggefirma, var enda mer tydelig og fortørnet fra talerstolen:

– Vi er ikke så rike her i kommunen, at vi kan leke oss med slike tegninger. Vi skal bygge en barnehage som skal ligge bortgjemt i Soknes leir. Det hadde vært gøy å få til å bygge en barnehage på den enkleste måten en gang, med fire vegger og saltak. Her ligger det mye skjulte kostnader, i et slikt bygg er det mye konstruksjon som vi ikke har kontroll på. Og et slikt bygg krever mye vedlikehold. Jeg kunne tenkt meg å sende dette tilbake, og få tegnet et skikkelig hus.

Også Venstres Jan Tore Tangstad, som jobber hos Støren Treindustri, var enig.

- SOM APEKATTER: KrF's Øystein Digre sa at politikerne gjentatte ganger har understreket at det er viktig med enkle bygg for å holde kostnadene nede. De har ikke blitt hørt, mener han. - Jeg føler likevel at vi blir sittende her som noen apekatter som ikke blir tatt på alvor, sa han.

Ikke tatt med på råd

Det ble nemlig klart i fjor høst, at de 24,7 millionene som var satt av i budsjettet, kunne blir for knapt. Likevel valgte ikke kommunen å oppjustere beløpet i budsjettet for 2018. Politikerne var irritert for det, men mest av alt irritert over at prosjektet ikke ble nedskalert for å spare penger underveis. Og ikke minst: At politikerne ikke blir tatt med på råd i selve prosessen, slik at de kan ha kontroll over utviklingen og kostnadsbildet.

Bernt Midthjell er kommuneingeniør, og jobber med alle investeringsprosjektene kommunen setter opp.

– Vi har ikke gitt føringer på det byggtekniske. Jeg kan bare si at en kan ikke bygge en barnehage fem millioner kroner billigere enn det vi ser her. Det er teknisk umulig. Skal vi gjøre om dette, må noen tegne inn et nytt forslag. Og da begynner vi på nytt. Mest sannsynlig må vi da ta en ny anbudsrunde, uten at vi vet hvor mye penger vi sparer. Min personlige mening er at vi ikke vil kunne få det så veldig mye billigere, sa han som svar til fortørna politikere.

- Holder ikke mål

Bjørn Enge (H) var tydelig på at dette ikke er godt nok, og kritiserte at kommunen ikke la føringer for arkitekturen før bygget ble tegnet.

– Jeg synes ikke dette holder mål. Det blir det samme som før, vi har ikke annet valg enn å godkjenne, og kostnadene låses fast. Prosessen er heller ikke bra.

I fjor måtte et like frustrert kommunestyre godta at det nye sykehjemskjøkkenet blir mye dyrere enn først antatt.

Roger Refseth (Frp) etterlyste politisk involvering tidlig i prosessen. Han leder komité for offentlige bygg, men kunne avsløre at de ikke har hatt ett eneste møte hvor de har diskutert offentlige bygg.

– Hvorfor sitter vi i disse komiteene? Da vi bygde GSK og Singsås barneskole var vi med i hele prosessen. Hvorfor er ikke komiteen med på dette? Da kunne vi stoppet dette. Jeg hadde stoppet det. Jeg lurer på hvem som har godkjent tegningene. Når vi i firmaet bygger hus; får vi en skisse, som det går an å stoppe hvis vi ser at dette blir for dyrt.

- Som noen apekatter

Også KrFs Øystein Digre, Sp’s Steinar Fløttum og Arbeiderpartiets Torstein Rognes uttrykte sterk misnøye.

– Jeg mener det ofte har blitt gjentatt her av oss politikere, at vi gjerne vil bygge litt enklere. Jeg føler likevel at vi blir sittende her som noen apekatter som ikke blir tatt på alvor, sa Digre.

– Jeg er rimelig irritert over at det går an å holde på sånn med innbyggernes penger. Her får vi en ekstrakostnad som omtrent tilsvarer ei nattevakt på Singsås, sa Fløttum.

Ville utsette

Senterpartiet ba om gruppemøte. Etter gruppemøtet gjorde Høyres Bjørn Enge det klart at de foreslo en utsettelse av saken. KrFs Øystein Digre mente de dessverre måtte godta prisøkningen, mens Ap's Lars Jonli ville støtte Enges utsettelsesforslag.

Deretter ble det et nytt gruppemøte, som varte og rakk. Da var det en litt mer ydmyk Bjørn Enge som gikk på talerstolen.

– Det er av og til lurt å tenke seg lit om. Det er sjelden lurt å sette ting på spissen. Forslaget om utsettelse trekkes, sa han.

Men han la til et punkt, som påla rådmannen å regulere budsjettet som følge av denne kostnadsøkningen på barnehagen. Det vil si at andre investeringer og driftskostnader må kuttes ut, og dette må rådmannen gi helt konkret tilbakemelding på i junimøtet. Også Arbeiderpartiet hadde kommet frem til denne løsningen i gruppemøtet, og sluttet seg til Høyre. Dermed ble barnehagen likevel enstemmig vedtatt, og rådmannen lovet å ta med politikerne på råd underveis i alle byggeprosjekter framover.