- Vi må være tydelige i forhandlingsrunden om byvekstavtalen for å få et resultat vi kan leve med, sier varaordfører Stine Estenstad (H).

Felles frykt

Torsdag og fredag var formannskapene i de ni kommunene som er med i Trondheimsregionen, samlet på Hell. Det store temaet var byvekstavtalen, og varaordfører Estenstad sier at det var en felles frykt for at staten kommer med retningslinjer som gir kraftige føringer for bruken av arealer i kommunene.

- Vi vet ikke hva som kommer fra staten rundt neste sving. Om formannskap og kommunestyrer ikke får bestemme noe, blir det ikke mange igjen der, sier Estenstad.

Stoppet boligfelt i Melhus

Det vakte voldsom oppsikt da Trønderbladet omtalte at fylkesutvalget stoppet et planlagt boligfelt på Løvset med begrunnelsen at feltet kan forårsake flere biler til og fra Trondheim. Fylkesutvalget viste til byvekstavtalen som ikke er godkjent av Melhus og fylkeskommunen ennå. Etterpå sa Per Olav Skurdal Hopsø (Ap) som sitter i fylkesutvalget og bor på Løvset, at fylkesutvalget burde ha understreket at begrunnelsen at boligfeltet ikke var med i kommunedelplanen.

I protest mot fylkesutvalget stans av dette boligfeltet som var vedtatt av politikerne i Melhus, utsatte kommunestyret avgjørelsen om Melhus skal være med på forhandlingene om byvekstavtalen. Nabokommunene til Trondheim er invitert til å delta i forhandlingene, og målet fra statens side er at trafikken inn til og i Trondheim ikke øker utover 2016-nivået. Dette innebærer at også elbiler skal tas med i regnestykket.

Etterlyste svar hos fylkesordføreren

Etter kommunestyremøtet sendte ordfører Gunnar Krogstad brev til fylkesordfører Tore O. Sandvik med spørsmål om hvilke konsekvenser fylkesutvalgets vedtak om boligfeltet på Løvset vil bety for andre boligfelt og annen bruk av areal i Melhus.

Spørsmålet fra Melhus er om fylkesutvalgets vedtak betyr full stopp for boligbygging i Melhus eller om en må bruke dyrkajord i dalbunnen til husbygging fordi kollektivtrafikken befinner seg der.

Fylkesordføreren har skrevet et langt brev til ordføreren, og ordføreren har sendt kopi av brevet til formannskapet og Trønderbladet.

- Jeg synes ikke svaret fra fylkesordføreren var veldig klargjørende, sier Estenstad.

Etter å ha lest brevet flere ganger, kom varaordføreren fram til at fylkesordføreren viser til at fylkesutvalget mener at bruken av areal i kommuner må være avklart i kommunedelplanen. Videre er signalet fra fylkesordføreren at nullvekstmålet gjelder uansett, og at det vil komme fram i forhandlingene om hvor stort geografisk område som skal omfattes av byvekstavtalen.

- Trøndelag fylkeskommune ønsker tett dialog med Melhus kommune og andre aktuelle kommuner i arbeidet med den kommende byvekstavtalen, slår fylkesordføreren fast.

Fylkesordføreren skriver til slutt at det er først når byvekstavtalen er framforhandlet med staten at det vil være mulig å si noe om hvilke konsekvenser den får for kommunene.

Spredt boligbygging

Estenstad tror ikke at byvekstavtalen er kroken på døra for spredt boligbygging som Melhus har mye av, og hun tror det fortsatt vil være mulig for lokalpolitikerne å gi dispensasjoner.

- Vi må forklare sentrale politikere hvordan situasjonen er i Melhus. Selv om det på papiret ser ut til at sentrale myndigheter vil at folk skal bo i store tettsteder, må det ikke bli slik at alt vi lokalpolitikere kommer med, blir stoppet. Men det vil nok komme strengere krav om at boligfeltet må være innenfor kommunedelplanen, mener Estenstad.

Mener Melhus bør forhandle

Selv om det kan bli slik at kommunene ikke får svar på konsekvensene før byvekstavtalen skal underskrives, mener varaordfører Estenstad at Melhus ikke bør si nei til avtalen.

- Det blir nok slik at vi må være med enten vi vil eller ikke. Det er viktig å sitte ved forhandlingsbordet, og målet er å få midler til gode prosjekter. Dessuten må vi finne enklere måter å rullere kommunedelplanen på. Nå tar det så lang tid å få rullert kommunedelplanen på at den er utdatert når vi endelig er ferdig med den, sier Estenstad.

Melhus kommunestyre har som omtalt, utsatt klarsignalet til at Melhus skal delta i forhandlingene. Saken kommer opp på nytt i kommunestyremøtet i april, opplyser Estenstad. Når det foreligger et avtaleutkast, bør det legges fram for formannskap og kommunestyre, mener Estenstad.

Varaordfører Stine Estenstad (H).