Snøscooterfolket får en ny mulighet til å få vurdert det omstridte taket på snøscooterturer til hytta på nytt. Det vedtok komité for teknikk og miljø på torsdag. Saken vil komme opp på nytt i komiteen 14. juni. Forslaget ble satt fram av Maria Langland Nyutstumo (Sp). Komiteen vil også at hytteforeninger får uttale seg, og at Lundemo Bruk kan orientere om utfordringer med leiekjøring. I Melhus er det svært lite leiekjøring.

Ifølge vedtaket som Senterpartiet fikk flertall for, skal retningslinjene for hyttekjøringa legges ut på høring til 1. mai, og at saken skal opp på nytt 14. juni. Melhuslista ble nedstemt på forslaget om å se på taket på 10 turer nå, og Langland Nyutstumo (Sp) sier til Trønderbladet at siden Senterpartiet også lå an til å bli nedstemt, valgte Senterpartiet å gå for å få utsatt saken til 14. juni.

Mange tilhørere

Oppmøtet av tilhørere var så stort at møtet i komité for teknikk og miljø måtte flyttes til kommunestyresalen. Bak i salen satt scooterfolket som fulgte spent med på orienteringene fra Fylkesmannen, Statens naturoppsyn og Melhus kommunes miljøvernrådgiver.

Komiteen skulle behandle spørsmålet om det omtalte taket på snøscooterturer til hytta skulle løftes av slik Senterpartiet og Melhuslista har ønsket. Under komitémøtet ble det altså vedtatt at saken utsettes til 14. juni.

Tidligere har komiteen vedtatt slik Trønderbladet har omtalt, at det kan kjøres maksimalt ti turer til hytta. Turene er beregnet på frakt av bagasje og utstyr, og tillatelse kan gis dersom hytta er minst 2,5 kilometer fra brøytet vei. Dette har vakt sterke reaksjoner blant hytteeiere.

Melhus i toppen

I lovverket er det åpnet for at kommuner kan gi dispensasjon for et fåtall turer slik det heter i en veiledning til loven som kom i 1977. Veilederen kom i 1996. Fylkesmannen mener at fåtall skal defineres som 5–10 turer i året, og at det kan søkes om ekstraturer dersom løyvehaveren viser fram kjørebok.

Melhus er blant de 22 kommunene i Norge med flest dispensasjoner fra lov om motorferdsel. Seniorrådgiver Øystein Lorentsen fra Fylkesmannen reiste spørsmålet om hvorfor det er gitt så mange dispensasjoner i Melhus, og særlig sett ut fra hva nabokommuner har gitt. I Melhus er det gitt over 300 dispensasjoner, mens det er gitt 74 dispensasjoner i Stjørdal, ingen i Levanger, seks i Verdal og 16 i Steinkjer.

Folkehelse

- Jeg er ingen snøcootermotstander og har brukt scooter som arbeidsverktøy. Men hva med folkehelsa? Det er et økende problem at folk sitter i ro, sa Lorentsen.

Ordet folkehelse fikk flere i komiteen til å ta ordet.

- Folkehelse er så  mangt. Å få kjøre scooter kan bety at du kommer deg ut i stedet for at du ligger på sofaen og blir feit. Folkehelse handler ikke bare om å stresse avgårde to mil på tur, sa Kaare Qvenild (Melhuslista).

Maria Langland Nyutstumo (Sp) som sammen med Ketil Reitan (Sp) har tatt til orde for at hytteeiere kan få kjøre så mange turer de vil, sa at folkehelse er å få folk ut i marka og kanskje bort fra internett.

- Folk kommer seg ut og får frisk luft. I Flåmarka er det bakke oppover i 10 kilometer før det flater ut. Veldig mange av hytteeierne er fra Melhus, og bruker hytta mye, sa Langland Nyutstumo.

Alder er ikke gyldig grunn

Under møtet kom også spørsmålet om det kan gis dispensasjoner til snøscooterkjøring til dem som begrunner behovet med alder. Til det sa seniorrådgiver Lorentsen at alder ikke er dispensasjonsgrunn, og at det er kun funksjonshemning som kan brukes som begrunnelse. Å ha brukket foten er å ansees som midlertidig funksjonshemning, og ikke dispensasjonsgrunn, understreket Lorentsen.

Statens naturoppsyn kom også til møtet, og seksjonssjef Kari Kveseth sa blant annet at scooter og jerv er saker som gir høy temperatur.

- Vi driver forvaltningskontroll for å sjekke om aktivitet foregår på lovlig vis, sa Kveseth.

Flest regelbrudd i Melhus

Statens naturoppsyn har kjørt flere kontroller i Melhus og Midtre Gauldal, og har prioritert de to kommunene. Siden 7 av 30 kommuner i Norge med flest dispensasjoner er i Trøndelag og deriblant Melhus, har Statens naturoppsyn hatt mange kontroller i Trøndelag. I fjor var Melhus den kommunen i Sør-Trøndelag som hadde flest kontroller og flest avvik/regelbrudd.

15. mars fløy Statens naturoppsyn over Melhus og Midtre Gauldal, og rådgiver Erik Ydse fortalte at det ble observert svært mange snøscooterspor i sørlig del av Melhus og i Midtre Gauldal.

- I Flåmarka var det bortimot ingen spor. Det var litt spor fra lekpreget kjøring, sa Ydse.

Det høye antallet dispensasjoner i Melhus har fått Statens naturoppsyn til å reagere, og Ydse forteller at de har hatt ønske om lovlighetskontroll.

- Motorferdsel er i utgangspunktet forbudt. Vi får inn fryktelig mange tips om ulovlig kjøring, sa Ydse.

Om ny runde

En av tilhørerne var Ove Ler som har hytte i Flåmarka.

- Vedtaket er greit nok. Det hadde ikke kommet så mye ut av et vedtak om oppheving nå siden sesongen snart er ferdig, sier Ler etter at komiteen hadde gjort sitt vedtak om å vente til junimøtet med å se på saken på nytt.