- Hovedfargen til nordlyset er grønt, men man kan også få rød, blå og fiolett farge.

Disse fargene lages i utgangspunktet av oksygen og nitrogen i lufta, som er de to gassene som lager fargene i nordlyset, forteller Pål Brekke.

Pål Brekke er solforsker ved Norsk Romsenter, og han er en ivrig nordlysentusiast. Han forteller at det foregår mye forskning på prosessene og effektene av nordlys.

AURORA BOREALIS: På latinsk betyr det "morgenrøden i nord". Vanligvis er nordlyset grønt, men dersom det strekker seg veldig langt sør over Europa, vil nordlyset stort sett bare bli rødt, ifølge solforsker Pål Brekke.

Ved Andøya Space Center i Nordland har de gjennomført flere rakettoppskytninger. I den hensikt av å skyte opp prosjektiler som skjærer gjennom nordlyset, for å kunne "lukte" på stoffene som befinner seg i lysfenomenet.

Påvirker teknologien vår

- Solstormer og utbrudd på sola kan påvirke teknologien vår. I verste fall kan effektene av nordlyset virke inn på radar, kompass og GPS, forteller Brekke.

Pål Brekke forklarer at vi har fått et teknologibasert samfunn som er avhengig av teknologi som benyttes av satellitter. På fagspråket forklarer han begrepet "romvær". Det er et vidt begrep som omfatter alle effektene som sola har på vårt samfunn.

Fly fikk ikke lande

- For to år siden hadde man et utbrudd på sola som påvirket innflyvningsradaren til fly i hele Sør-Sverige. Dette førte til at de måtte utsette landingen i en god stund. Det hadde litt effekter i Norge, men her klarte man å opprettholde trafikken, sier Brekke.

Effekt på kroppen

Pål Brekke hevder det er liten effekt på mennesker som befinner seg på bakken, som følge av nordlys. Han begrunner det i at partiklene som lager nordlys, i utgangspunktet ikke går ned til bakken.

- På en annen side kan solstormer fra sola føre til kraftige magnetiske forstyrrelser på jorda, når solstormer treffer jorda så rister hele jordens magnetfelt på seg, forklarer Brekke.

Kontroversiell forskning

Enkelte forskere har sett på om det er koblinger fra nordlys-prosessene, som kan ha effekt på kroppen.

Pål Brekke gir uttrykk for at enkelte teorier kan virke litt søkt, samtidig som han beundrer at nordlyset kan ha en kobling på kroppen vår.

- Særlig Russland har forsket og sett mye på om det er en sammenheng mellom nordlyset og hjerteinfarkt. Det er til og med en forsker som mente at det var en sammenheng mellom antallet mennesker som blir lagt inn på mentalsykehus ved nordlysutbrudd. Hvor riktig dette er, eller om det er tilfeldigheter, kan jo være litt vanskelig å si da, forteller Brekke.

NORDLYSENTUSIAST: Pål Brekke synes at nordlyset er et fantastisk naturlig lysfenomen, og han er fascinert over at det som produserer nordlyset ligger 150 millioner kilometer unna i verdensrommet. Foto: Trude Eng