– Det viktigste er at noen tror på deg, sier Fredrik Riseth (22).

Onsdag signerte Fredrik Riseth og Lone Johansen (19) ny avtale med Sparebank1 SMN og Eiendomsmegler 1, og avtalen innebærer sammen med øvrig sponsorstøtte at de to melhusutøverne kan satse på idrett på heltid. Hvor stor summen er, vil ikke banksjef Karl Reinert Halsen skal komme fram. Det var i fjor banken ønsket å bli samarbeidspartnere for Riseth og Johansen.

– Idrettsutøvere i startfasen kan sammenlignes med en bedrift i etableringsfasen. Det kan være ei vanskelig tid, og vi ønsker å støtte opp om dem i denne fasen. Vi tror at de kan nå så langt som OL og VM. Med støtten får de hjelp til å dra på for eksempel samlinger, og vi kan være med på å bidra når premiepengene ikke er nok. Ski har de stort sett, sier Halsen.

Begge utøvere har hevdet seg på høyt nivå, og banksjefen sier at han gleder seg hver gang det kommer melding om at de to utøverne har utmerket seg. Blant plasseringene er en sjuendeplass i verdenscupen for Riseths del, og VM-sølv og NM-medalje for juniorer for Johansens del.

Drømmen er OL

Riseth prioriterer idretten for tida, og forteller at det kan være aktuelt å henge på fag som økonomi og eiendomsmegling etter hvert.

–Jeg bor hjemme, og det ville ha vært vanskelig å få det til å gå rundt om jeg skulle hatt egen bolig, sier Riseth.

Hans ambisjon er å bli en mer komplett skiløper, og komme seg inn på et landslag. Internasjonale mesterskap er selvsagt en ambisjon.

– Drømmen er fortsatt OL om fire år, og det er kanskje da jeg er på topp som idrettsutøver. Sundby begynte ikke å vinne før han var 26 år, sier Riseth.

Sist sommer ble Lone ferdig med utdannelsen på videregående skole, og hun har siden satset på idrett på heltid. Hun håper også på å komme inn på et lag nå som hun blir senior.

– Det er et stort sprang mellom junior og senior, og jeg vil bruke tid på overgangen. Min drøm er å få gå i OL, forteller Johansen.

Krevende å satse

Under signeringa er også bankrådgiver Anders Røe (24) med røtter fra Midtre Gauldal og med erfaring fra proffritt i Europa. Syklisten Røe faller lett inn i samtalen med Riseth og Johansen om idrettssatsing. Et fat med boller blir raskt byttet ut med et fruktfat. Riktig kosthold er viktig for de unge utøverne.

– Det er krevende å satse på toppidrett, og en har dårlig samvittighet overfor foreldrene fordi idretten er kostbar. Hvis vi kan lette på trykket, kan en leve ikke som konge, men som student. Det kreves mange års innsats for å lykkes, sier Røe.

Trøndersk gull

Praten dreies inn på hvorfor Trøndelag lykkes så godt med å stille skiløpere på høyt nivå og over mange år.

– Vi må lære oss å beherske klister. På Lillehammer kan de gå på stabile løyper i solskinn, og det er mer lettvint å være skiløper på Lillehammer enn her, sier Riseth.

Johansen legger til at en blir sterkere psykisk av ustabilt vær der det i Trøndelag plutselig kan komme pøsregn midt på vinteren.

– En blir ikke så lett vippet av pinnen her av været og føret, forklarer Riseth.

Sommertrening

Skisesongen er på hell, og framover venter en viktig treningsperiode.

– Sommeren er ikke så travel fordi vi reiser mindre, men da kan vi trene mer. Den er en viktig periode for å få en grunnmur, sier Riseth.