– Det er latterlig av komité for teknikk og miljø å innføre begrensninger når de først hadde tatt dem vekk. De rygger inn i framtida, sier Robert Bjørgen, leder for Flå scooterklubb.

Trønderbladet har i flere reportasjer skrevet om sterke protester mot at komite for teknikk og miljø innførte et tak på 10 snøscooterturer til hytter i Melhus. Tidligere var det ingen begrensning. Rådmannen foreslo et tak, og begrunnet det med at et tak ville begrense ulovlig kjøring.

Flå scooterklubb har rundt 100 medlemmer. Ikke alle har løyve, opplyser Bjørgen. Noen av medlemmene kommer fra Trondheim og Klæbu. I Melhus er det over 300 snøscooterløyver.

Imot taket på 10 turer

Scooterklubben er imot at det skal være et maksimaltak på 10 turer til hytta, og Bjørgen kaller vedtaket for hull i hodet.

Etter hans mening burde det også være unødvendig å måtte søke om løyve slik det må gjøres hvert tredje år i Melhus. Kravet for å få løyve er at en har minst 2,5 kilometer å gå fra vinterbrøytet vei.

– Med en gang en kjøper ei hytte, burde en få tillatelse til å kjøre. Det er tungvint og unødvendig å måtte søke om løyve. Leiekjøring er nærmest ikke et alternativ fordi det ikke er lønnsomt. Med så mange hytter som Melhus har over et stort område, må den som skal ta på seg leiekjøring nærmest bo i hytteområdet, sier Bjørgen.

Ved Håen og i Flåmarka har det ifølge Statens naturoppsyn vært nærmest vilt når det gjelder snøscooterkjøring.

– Det er ikke hyttefolket som kjører ulovlig, og det tror jeg de i rådhuset vet, sier Bjørgen.

Eldretur

Scooterklubben har i mange år arrangert tur for eldre og uføre, og satser på å kunne kjøre turen i år også. Den kjøres når værforholdene tillater det og søknaden er innvilget, forteller Bjørgen. Også i år er det søkt om tillatelse, og sanitetsforeninga står som søker fordi det ifølge reglene ikke tillates at en snøscooterklubb står som søker.

– De siste årene har det gått bra med søknadene, og vi satser på at det går bra i år, opplyser Bjørgen.

Løypenett

Komiteleder Mikal Kvaal (H) ønsker at scooterklubber kommer med innspill til hvor et løypenett burde legges.

– Løypenett er tingen, så enkelt er det. Scooterklubben jobber med saken sammen med grunneiere, og vi skal få tegnet inn løyper på ei skisse. Først må vi se en trase og så ta det derfra. Vi håper at politikerne er positive til dette. Jeg tror ikke det blir mer kjøring av et løypenett, sier Bjørgen.

Melhus kommunestyre utsatte nylig arbeidet med snøscooterløyper fordi administrasjonen mener at kommunens planleggingskapasitet er for liten. Ifølge planstrategien skal arbeidet med snøscooterløyper skje i 2020.

- Ingen menneskerett

Både Melhus Venstre og Miljøpartiet De Grønne i Melhus er sterkt imot at taket på antall turer til hytte blir tatt vekk igjen. Eirik Engan (MDG) sitter i komite for teknikk og miljø,og forteller at han ikke har mulighet til å være med på komitemøtet i neste uke. I stedet vil en vararepresentant fra ett av partiene som hører til opposisjonen få hans plass, og foreløpig er det ikke klart hvem det blir, opplyser Engan.

- Jeg har selv hytte to kilometer unna bilvei, og går på ski dit i motbakke. Som voksne må vi gå foran med ett godt eksempel der vi viser at det er mulig å gå på ski og eventuelt med pulk i to kilometer. Det er ingen menneskerett å ha fri tilgang til å bruke snøscooter i naturen, sier Engan.