Både russen ved Melhus videregående skole og russen ved Øya videregående skole på Kvål deltar i «Krafttak mot kreft».

Bøsseaksjonen

– Vi driver innsamling via Vipps og nett allerede, men på tirsdag går vi rundt med bøsser, forteller russepresident Hermann Wahlberg (19) ved Melhus videregående skole.

Kreftforeningen har ønsket fokus på senskader, og viser til at minst én av tre kreftpasienter får senskader. Noen blir utmattet og får nerveskader, mens andre får hjerteproblemer og store hevelser i armene.

Dette er noe som også opptar russen. En av russen forteller at mora hennes har hatt kreft, og at hun sliter med senskader etter kreftbehandlinga.

Tirsdag er altså dagen russen går rundt med bøsser, og de har delt innsamlingsområdet seg imellom, forteller Eirin Klingenberg (18). Melhusrussen skal oppsøke husstander fra Skjerdingstad og nordover i Melhus samt Buvika, mens Øya-russen skal gå fra Kvål og sørover.

Gir støtte

Inntekta fra innsamlingsaksjonen skal gå til forskning på hvordan en kan forebygge senskader. Ifølge Kreftforeningen lever over en kvart million nordmenn med eller etter kreft.

– Dette er noe vi vil støtte, og det er familie til russen som har hatt kreft. Det er veldig bra at russen har et årlig arrangement av denne typen, forteller Klingenberg.

Russetid

Jenny Lervik (18) synes det er bra at russen ikke bare er opptatt av russeknuter. Russen går snart inn i ei travel tid med eksamener og russefeiring. Årets rødrussekull på Melhus videregående skole består av rundt 100 elever. Skolen har også svartruss.

– Vi skal ha russerevy i Melhus rådhus 6.–7. april, og tittelen blir trolig klar i neste uke. Etter hvert håper vi å få opp et russetelt ett eller annet sted i Melhus der vi ikke ødelegger for noen. Dessuten blir det dåp på skolen natt til 1. mai, og mange vil nok delta enten på landstreffet i Stavanger eller på treffet i Fredrikstad. Det er også anledning til å delta på arrangementer i Trondheim gjennom maibilletten, sier russepresident Wahlberg.

Selv om ei hektisk russetid snart står for døra, forsikrer russen om at de rekker å gå på skolen og forberede seg til prøver og eksamener.