Både ordfører Gunnar Krogstad og varaordfører Stine Estenstad deltok da Namsen Auto åpnet sitt nye store utsalg på Øysand. Ordfører Gunnar Krogstad forstår godt dem som velger å feriere med bobil.

– For dem som ønsker å reise rundt må det være fantastisk og veldig praktisk. Nye bobiler har så god plass at du lett kan ta med deg sykkel, og da blir du både fleksibel og sprek, sier Krogstad.

Han og familien har såvidt drøftet ferietur med campingvogn eller bobil, men velger hytta.

– Vi har ikke seriøst vurdert å kjøpe bobil. Men det er jo fine greier da, sier ordføreren.

Stine Estenstad er oppvokst med campingvogn, og setter pris på denne ferieformen.

– Vi dro rundt i Norge på hundeutstillinger, og jeg har mange gode opplevelser. Når man ser inne i moderne bobiler er det jo enorm forskjell fra campingvogner i gamle dager da, sier Estenstad.

Mange velger Øysand

Rådmann Katrine Lereggen og næringsforeningsleder Hans Petter Øien Kvam deltok også på åpningsfesten torsdag. Alle uttrykte stor glede over flyttinga til Melhus.

– Det er fantastisk å oppleve at så mange fritidsaktører etablerer seg på Øysand. Dette gir positive effekter for alle, og jo flere som kommer dess mer attraktivt blir det for kundene. Jeg er sikker på at hvis det blir flere tomme lokaler her så vil det komme flere tilbydere av kapitalvarer innen ferie og fritid, sier Øien Kvam.

Ordfører Gunnar Krogstad sier det er ønskelig med en slik utvikling.

På Øysand er det allerede flere som selger campingvogner, båter og bruktbiler. Nærheten til Øysand camping er en stor fordel, mener både daglig leder og gjestene.

– Turistene på Øysand camping kan komme hit ved en kort spasertur, og på en regnværsdag må jo det være helt perfekt, sier ordfører Gunnar Krogstad.

Ønsker å få til bobilfestival

Daglig leder Lasse Veie sier stedet ble valgt blant annet på grunn av nærheten til Øysand camping. Her har de planer om å få til en årlig bobilfestival, slik de har i Grong. Det har blitt en stor suksess, og hvert år kommer 300 vogner og bobiler.

– Jeg er helt sikker på at vi trekker kunder fra campingen. Vi har lagt vekt på å skape en trivelig utstilling, stor butikk og god service. Etter at vi flyttet fra Trondheim fikk vi et verksted hvor vi kan gjøre alt, både på motor, drivverk, og på bodelen. Vår erfaring er at når folk har kjørt langt for å komme fram til campingplassen, er det ofte behov for service og reparasjon, sier Lasse Veie.

Han har bestilt 239 bobiler til årets sesong. I tillegg kommer campingvogner og bruktbiler. Firmaet tar gjerne biler i innbytte, og kan også bytte campingvogn mot bobil.

I den store salgshallen fikk de plass til 36 vogner og bobiler. 13 ansatte følger med på flyttinga fra Trondheim til Melhus.

– De ansatte tok bølgen, for veldig mange bor på sørsida av Trondheim, sier Lasse Veie.

Engasjert disponent

Det krydde av folk på åpningsdagen til Namsen Auto, og de holder festen gående helt til søndag. Også eieren av Namsen Auto AS, Svein Nordbakk var der.

– Jeg er strålende fornøgd med det vi har fått til her. Vi slet med å finne lokaler i Trondheim, og plasseringa på Øysand er helt perfekt, sier Nordbakk. Han bor i Grong, men har kjøpt seg hus på Lundåsen for å kunne følge bedriften her i distriktet.

Nordbakk startet Namsen Auto for 12 år siden. Han hadde et mål om å selge 12 bobiler i året. Firmaet har hatt en rakettkarriere, og skuflet unna hele 583 bobiler i 2017.

Ordfører Gunnar Krogstad humrer over firmanavnet.

– Det er litt artig da at et firma som Namsen Auto velger å plassere seg ved Gaula, Norges beste lakseelv, smiler han.

Kom fra Soknedal

Da Namsen Auto åpnet nye salgslokaler på Øysand tok Sølvi Solum og Arvid Haukli turen fra Soknedal for å se.

– Vi har handlet ny bobil hvert år de siste to åra. Vi kjenner Namsen Auto fra før og hadde lyst til å ta en tur, sier Arvid.

– Det blir kanskje ikke noe kjøp nå da?

– Du skal ikke si det. Det spørs om vi må holde på tradisjonen, ler bonden fra Soknedal.

I fjor sommer solgte ekteparet bobilen sin på caravanfestivalen i Grong. Men da hadde de to. I perioder hatt de hatt to bobiler. Den ene går på utlån, og slik finansierer de litt av utgiftene.

– Både i påska og sommerferien kunne vi sikkert ha leid ut ti bobiler, for etterspørselen er enorm, sier Arvid.

Heller bobil enn fly

Både Sølvi og Arvid har førerkort for større bil, og nyter livet på landevegen.

– Før reiste vi mye utenlands, men jeg er ikke så glad i å fly lenger, sier Sølvi.

Derfor ble det bobil, og de påpeker uavhengigheten som den største fordelen.

– Vi har kjørt mye nedover Vestlandet. Tidligere bodde vi i Valdres, og dit gikk den første turen. Etter det har vi blitt hekta. I bobilen har vi alt vi trenger, og vi slipper å forhåndsbestille hotell. Vi tar ting på sparket, og opplever stor frihet, sier Arvid.

Han er pensjonist, men ikke kona. Likevel er Arvid mye opptatt om sommeren. Ved siden av sauedrifta kjører han gravemaskin. Men med bobilen er de fleksibel, og kan legge ferieturen til høsten, eller dra på impuls ei langhelg.

Hvor de kjører i år har de ikke bestemt seg for. Men de har aldri reist nordover på bobilferie.

Økende marked

Daglig leder ved Namsen Auto Trondheim, Lasse Veie, ser at markedet for bobil blir stadig større. Slik forklarer han dette:

- Bobilene blir stadig bedre isolert og får økt komfort. Dette gjør at sesongen utvides til mer enn bare sommerbruk.

- Kjøperne blir yngre og familiefolk har bedre råd.

- Familier og idrettsutøvere benytter bobil til stevner og konkurranser.

- Stadig flere får interesse av å utforske sitt eget land.

Øker hvert år

Hvert år opplever Namsen Auto en økning på 15-20 prosent i bobilsalget. Også på campingvogn øker det, men langt mindre.

– Bobil spiser ikke alt av campingvognmarkedet. Men vi ser at de som startet med vogn ofte går over på bobil, sier Lasse Veie.

Hans neste drøm er å etablere vinterlagring av campingvogner på Øysand.

– Men da trenger vi en hall på seks til ti tusen kvadratmeter. Vi er på utkikk etter det, blant annet for å kunne utnytte verkstedet vårt optimalt. Da kunne vi ha utført service og reparasjoner hele vinteren, og ikke bare den fredagen alle skal ta ut bilen eller vogna si om våren, sier Veie.

– Hva med utleie av bobil?

– Markedet for utleie er stort. Noen av våre kunder leier ut bobilen sin deler av året, og det er stor etterspørsel. Vi jobber med planer om utleie hos oss også, men foreløpig må vi henvende folk til hovedavdelinga i Grong eller til noen av kundene våre som driver utleie, forklarer Lasse Veie.