Flere av partigruppene fikk gå løse da kommunestyret skulle behandle spørsmålet om båndtvang i preparerte skiløyper i Melhus. Det resulterte i at partier sprakk, og stemmetallene ble helt andre enn en ellers ser i kommunestyret.

19 stemte for at båndtvang skal innføres i alle preparerte skiløyper i Melhus unntatt på Jårakjølen, mens 18 stemte for at alle preparerte skiløyper uansett hvor det er, skal ha båndtvang. Lysløypene har i mange år hatt båndtvang.

Jårakjølen

I første omgang ble Jårakjølen som unntak forklart med at utfartsområdet deles av tre kommuner, og at det, ifølge Gjøran Berg Onsøyen (Sp), kan være vanskelig for skiløperne å vite hvor grensene går.

Kay Ove Bjerkenås (H) valgte derimot å slippe katta ut av sekken. Bjerkenås sa at private aktører kan nekte løypekjøring på Jårakjølen dersom det blir båndtvang såfremt kommunen ikke overstyrer med ekspropriasjon av løypa. Dette ble bekreftet at assisterende rådmann Morten Bostad som sa at det gikk politikk i regulering av hvilke områder som skulle ha båndtvang og at momentet om løypekjøring i regi av IL Leik deretter dukket opp.

Illustrasjonsfoto fra Jårakjølen.

Forslagsstilleren

– Jeg hadde aldri drømt om at det skulle bli så mye debatt om hund i band. Etter at denne saken har vært oppe i media, opplever flere at folk har hunden i bånd. Det indikerer at vi trenger lokale retningslinjer, sa Maria Langland Nyutstumo (Sp).

Langland Nyutstumo tok opp båndtvang i preparerte skiløyper i en interpellasjon i komité for teknikk og miljø, og til slutt kom saken til Melhus kommunestyre.

–Jeg vet at både barn og voksne er veldig redde for hund. Kommunen kan sette opp et skilt på Langmyra at det er båndtvang i løypa og da er det enklere å håndheve. Da kan skiløpere si fra at det er båndtvang, sa Langland Nyutstumo.

Ketil Reitan støttet partikollegaen, og at sa at båndtvang er nødvendig både av hensyn til de mange som benytter løypene og av hensyn til løypekjørere. 192 kommuner i Norge har lokale forskrifter for båndtvang.

Hundeloven

Ikke alle var enige om at det var behov for egne lokale forskrifter, og Berit Wold Fjelle (Ap) signaliserte at hun mener at hunder skal få gå løse i preparerte skiløyper. Andre som Anne Sørtømme (SV) mente at hundeloven kan være godt nok siden det står at hundeeier skal ha kontroll på hunden.

– Det er altfor mange eksempler på at hunder river sau. Det problemet løses ikke ved enda en forskrift, sa Sørtømme.

6 av 37 stemte for at det ikke skulle innføres lokal forskrift om båndtvang i preparerte skiløyper,