Her tar han imot stort sett det meste innen reparasjoner og søm. Har du en jakke eller bukse som har gått i stykker? I stedet for å kaste plaggene, kan du nå levere dem inn til Mohammed.

VIL JOBBE: Mohammed Hassan kom til Støren i november. Han ønsket å starte opp en systue hvor han kan jobbe gratis. For å utøve sitt yrke, og for å lære seg enda mer norsk. 33-åringen startet opp denne uka, og det har allerede kommet inn flere plagg som trenger reparasjon.

Drev stor bedrift

Slike reparasjoner er nemlig ganske grunnleggende for ham: Han drev nemlig egen bedrift i sin hjemby Qamishli, nordøst i Syria. Her hadde han 35 ansatte i sin bedrift, som sydde klær til barn, dame og herre på bestilling fra butikkjeder og designere. Han har 16 års erfaring som syer, forteller han.

Mohammed gikk til Zana Dalawi, som er miljøarbeider hos Flyktningekontoret.

– Han kom til meg, og ville bidra med å sy gratis til folk, forteller Zana.

Åpnet systue

Han tok kontakt med Trude Heggdal på Frivilligsentralen. Sammen har de nå stablet på plass et tilbud hvor Mohammed kan ta imot oppdrag til sin systue. Hver fredag mellom klokka 12 og 14 er det åpent på systuen, og han tar imot oppdrag. Han holder til ved siden av Frivilligsentralens lokaler på Gauldal skole- og kultursenter (GSK).

Fredag var første åpningsdag, og det hadde kommet inn mange plagg som Hassan fikk reparere. Trude Heggdal er glad for responsen, og håper det fortsetter.

Mohammed går på norskopplæring hver dag, men er ferdig klokka 11 hver fredag. Dermed har han mulighet til å jobbe i systua etter det hver uke. Han startet på norskopplæring i januar, så foreløpig er det begrenset med norskkunnskapene. Men håpet er at også dette arbeidet skal bidra til at han får praktisert norsk enda mer.

Lånt utstyr

Det er utstyret som foreløpig setter en begrensning for hva Mohammed Hassan kan gjøre av reparasjoner og søm. Han kan alt, men foreløpig er det mest snakk om å sy klær ut og inn, reparere hvis det er hull, sy inn ny glidelås og slike ting. De har fått lånt en symaskin av Gauldal videregående skole. De som leverer inn sine plagg, betaler en liten sum. Disse pengene går ikke til Hassan selv, men de går til å på sikt kjøpe inn nytt og bedre utstyr til ham. Så på sikt kan det hende han kan utvide tilbudet.

Mohammed er 33 år, enslig og kom til Norge for ett år siden. Fram til november bodde han på mottak, og kom til Støren i november. I tillegg til sin bedrift i Syria, drev han også en gård i hjemlandet. I tillegg til syinga, ønsker han også å få komme på en gård og få være sammen med dyr igjen. Dette er noe han savner fra hjemlandet.