Bondeprisen for 2017 er tildelt Astrid Sæther og Halfdan Stendahl fra Melhus. Etter forslag fra faglagene i fylket avgjør styret i Sør-Trøndelag Landbruksselskap hvem som tildeles den årlige prisen. Bondeprisen er en hedersbevisning til bønder, som gjennom målrettet utnytting av gårdens ressursgrunnlag er forbilder for dem som vil bygge og bo i Bygde-Norge. Bondeprisen ble første gang delt ut i 2005. Prisen deles ut under Sør-Trøndelag Bonde- og Småbrukarlags årsmøte 2. mars, og består av et maleri av kunstneren Elling Reitan.

Vilje til å satse ga hederspris

Mange bein å stå på

Sæther og Stendal eier og driver landbrukseiendommen Melhusgården øvre med til sammen 555 dekar fulldyrka jord, 300 dekar produktiv skog, og cirka 795 dekar annet areal, til sammen 1.650 dekar. Eiendommen ligger like sør for Melhus sentrum, og har svært gode dyrkingsmuligheter for matkorn og grønnsaker.

Sæther og Stendal overtok gården i 2010, etter at Halfdan og hans far Sverre drev gården sammen fra år 2000. Gården ble omlagt til økologisk kornproduksjon i 2000, og i dag er hele gården drevet økologisk, med Debio-godkjente produkter. Gården har i dag en allsidig produksjon, og gårdbrukerne har fokus på miljø og bærekraftighet. De ønsker å ha mange bein å stå på, og har derfor utviklet allsidige tilbud og produksjoner på gården.

Bygger ny driftsbygning

De driver produksjon av poteter og kornproduksjon med havre, bygg og spelt. Ammekuproduksjon er under oppbygging, Sæther og Stendal ser for seg at dette etter hvert skal bli hovedproduksjonen på gården. I dag er det 15 ammekyr og 20 ungdyr, mens målet er å øke til opp mot 50 ammekyr av rasen Sidet Trønder og Nordlandsfe. Ny driftsbygning som skal romme ammekuproduksjonen skal bygges til våren. Videre er det utleie av stallbokser for hest og det er også 3- 4 sauer av gammelnorsk spælsau på eiendommen. Husdyrholdet er også viktig for å skaffe gjødsel til den økologiske produksjonen.

Utrolig variert

I tillegg driver de med Medalhus Andelslandbruk og har et godkjent Inn på tunet-tilbud. I forbindelse med at Halvdan driver eget snekkerverksted for bl.a. vindusrestaurering og andre antikvariske gjenstander er det allerede etablert et utsalg for linoljeprodukter, maling og antikk. Det selges også mel, kjøtt, grønnsaker og poteter direkte fra gården uten at det er etablert et fast utsalg. Det er også planlagt nytt drivhus på 300 m² som skal bygges i løpet av året. I drivhuset skal det produseres flere typer vekster for salg og til bruk i andelslandbruket. Alt dette krever at det etableres et mer fast utsalg av alle gårdens produkter. Det jobbes nå med tanker om å sette opp et eldre hus som kan romme utsalg av gårdens produkter, diverse kursvirksomhet og sosiale rom. Gården har også laksevald som leies ut.