I 2016 måtte Melhus kommune betale 2,842 millioner kroner til St. Olavs hospital for utskrivingsklare pasienter som ble liggende ekstra liggedøgn på sykehus. Kommunen måtte betale for 630 liggedøgn, og det var særlig på høsten at antall liggedøgn økte kraftig.

Kraftig reduksjon

I fjor ble andelen liggedøgn kraftig redusert, og kommunen måtte betale for 230 liggedøgn. Prisen for dette var 1,063 millioner kroner. Priset for ett liggedøgn på sykehuset er 4622 kroner, og dette er prisen kommunen må betale om sykehuset mener at pasienten er utskrivingsklar og burde ha kommet til hjemkommunen for videre oppfølging der.

Assisterende rådmann Trude Wikdahl forteller at utviklinga i januar i år viser at utgiftene til ekstra liggedøgn på sykehuset er blitt halvert sammenlignet med januar i fjor. Hvorvidt det blir en halvering hele året sett under ett, er for tidlig å si, opplyser Wikdahl.

– Vi har hatt en veldig fin utvikling, og det er flere forhold som forklarer hvordan vi klarte å få ned utgiftene til liggedøgn. I de fleste tilfellene er det best for pasienten å komme til kommunen enn å være på sykehuset, sier Wikdahl.

Tiltak

Det ene punktet Wikdal nevner, er opprettelse av et forvaltningskontor som koordinerer hjelp. Agenda Kaupang har anbefalt at kontoret skifter navn til fordelingskontoret, og Wikdahl sier at det blir et navneskifte i løpet av året.

– Vi har også ei korttidsavdeling som jobber veldig godt, og vi har opprettet hverdagsrehabilitering som vi håper kan videreføres. Det er bedre å bruke midler på tiltak i kommunen enn å betale til sykehuset, sier Wikdahl.

Flere pasienter

Kravet om at kommunen må betale for utskrivingsklare pasienter gjelder somatisk syke (syk av fysisk sykdom), og neste år må kommunene også betale for utskrivingsklare pasienter innen psykiatri og rus.

– Da må vi bruke forvaltningskontoret for å møte behov også hos den gruppen, sier Wikdahl.

Agenda Kaupang har anbefalt Melhus kommune å se på om det kan lages tilbud til hjemmeboende framfor å opprette nye bofellesskap.

Dette kommer

En rekke tiltak settes inn i Melhus kommune for å få flest mulig til å bo hjemme så lenge som mulig. Blant dem er innføring av multidose i mai og fra i høst elektronisk medisinering. Sistnevnte er en påminnelse om når medisinen skal tas. Kommunen har prøvd ut smartklokker, og skal senere prøve ut digitale trygghetsalarmer og elektroniske døråpnere.

– Det vil skje en revolusjon, slår Wikdahl fast.

7. mars holder Melhus eldreråd åpent møte om velferdsteknologiens muligheter, og møtet er på Frivilligsentralen på Kroa senter.