UTEN BEMANNING: I løpet av året skal nattevakta på Singsås bo- og dagsenter fases bort.

Ikke mer nattevakt

Dermed skal heldøgns bemanning på Singsås bo- og dagsenter legges ned. Denne nattevaktstillingen vil i stedet gå inn i hjemmesykepleien, som dermed får to på vakt hver natt. I dag er det kun én nattevakt i hjemmesykepleien, som skal dekke hjemmeboende i hele den vidstrakte kommunen.

På Singsås i dag er det to ansatte på dagtid, én på kveld og én på natt. I tillegg til aktivitør tre dager i uken. Til sammen utgjør det 6,85 årsverk.

Etter nedfasingen skal det fortsatt være to ansatte på dagtid, samt én på kveldstid. Hjemmesykepleien vil ha faste tilsyn på natt.

ENHETSLEDER: Kristin Grindstuen orienterte om hvorfor administrasjonen mener det er nødvendig å fase ned nattevakt på Singsås bo- og dagsenter, og heller legge all tung pleie til Støren.

Omkamp

Denne saken ble først vedtatt for nesten et år siden, den gang med 12 stemmer mot rådmannens forslag. Grunnen til at saken igjen skulle utredes, kom etter et forlik mellom opposisjonen og Bygdelista under budsjettbehandlingen før jul.

Under voteringen torsdag, var det to ekstra fra Arbeiderpartiet som stemte mot å legge ned bemanningen, totalt fire fra Ap ønsker å beholde heldøgns bemanning. I tillegg stemte tre fra Bygdelista, to fra KrF samt seks fra Senterpartiet for å beholde bemanningen.

Først i debatten la KrF frem nok et utsettelsesforslag, etter å ha hørt enhetsleder Kristin Grindstuen fortelle om hvorfor de mener det er nødvendig å ta disse grepene. Det var KrF som la frem forslaget om ny utredning under budsjettbehandlingen før jul. Utsettelsesforslaget fikk ikke flertall.

– Jeg vil ennå en gang fremme et utsettelsesforslag. Det er ikke noe særlig, jeg vet det. Det skaper usikkerhet og utrygghet. Men jeg mener noen sentrale punkt ikke er godt nok utredet. Spesielt det med brann, innbrudd og medisinfaglig utredning. Vi mener det må gjøres en brannøvelse på natt, som ikke er varslet. Og hvor den stedlige nattevakta ikke deltar. Det er klart, vi håper det ikke skjer. Men det blir lite hyggelig for rådmannen å få en mikrofon i nasen med spørsmålet: «Hvorfor brant det folk inne på senteret», i tilfelle brann. Det kan vi ikke risikere, sa KrFs Øystein Digre.

Høyres Bjørn Enge gikk imot å utsette saken.

– Nå er det veldig behov for å få et vedtak. Etter alle disse rundene, må vi klare å bestemme hvordan denne saken skal landes.

- Krevende for ansatte

Dermed fortsatte debatten. Flere understreket at dette er en svært krevende sak, både for brukerne, pårørende og ansatte. Kristin Grindstuen understreket dette i sin utredning:

– Det er fryktelig krevende for ansatte å gå i en lang periode og ikke vite hvor man skal jobbe. De på Singsås lever med denne usikkerheten. Vi får ikke gjennomført planen vår, fordi ting stopper opp i systemet. Alle enhetene er påvirket av dette.

Splittet Sp og Ap

Debatten fortsatte, og det var tydelig at særlig Senterpartiet og Arbeiderpartiet er splittet i saken. Fem av åtte fra Senterpartiet stemte imot å legge ned bemanningen, og det var også dette partiet som ba om et gruppemøte før de gikk til avstemning.

De som er imot å legge ned bemanningen, ser ikke ut til å kjøpe premissene administrasjonen legger til grunn. De mener dette handler om sentralisering. De peker på at det er lite penger å spare, mens Grindstuen på sin side prøver å forklare at dette handler om kompetanse, hvilken retning eldreomsorgen må gå med mye mindre institusjonsplasser og mer hjemmebasert omsorg. All tung pleie som krever heldøgns bemanning, skal være på Støren. Enten på sykehjemmet, eller på Støren bo- og dagsenter som etter oppussingen av Alderspensjonatet totalt vil ha 33 omsorgsleiligheter. Disse to enhetene vil kunne spille på hverandre, og dra nytte av bemanningen som er på begge steder.