UTEN BEMANNING: I løpet av året skal nattevakta på Singsås bo- og dagsenter fases bort. Brannesenet er betenkte, selv om de karakteriserer bygget som i god brannteknisk stand.

– Betenkt

De er godt kjent med debatten om nedfasingen av nattevakt på Singsås.

– Betenkt er vi, uansett, på borttaking av bemanning. Når folk er oppi årene, kan ting gå litt saktere. De trenger lengre tid for å komme seg i sikkerhet. I de fleste branntilløp trenger det ikke utvikle seg så fort, men noen ganger kan det gå kjapt. Ideelt sett skulle det gjerne vært nattevakt på alle institusjoner, sier Krognes som er leder for forebygging ved Gauldal brann og redning.

Han sier at brannvesenets fokus er at det må være bemanning på en institusjon, eller bemanning i nærheten, dersom folk ikke kan rømme selv.

– Akseptabelt bygg

Han forteller at Singsås bo- og dagsenter møter kravene til brannsikkerhet. Den nye delen av bygget er kurant, der er alt på ett plan og brannvarslingssystem er på plass. I den eldre delen er det to etasjer, men her er det satt inn sprinkler fordi bygget er gammelt.

– Da blir sikkerheten ivaretatt, sånn sett. Bygget er absolutt akseptabelt, det har de tekniske installasjonene som er kravet.

Dette med heldøgns bemanning er en diskusjon som går flere steder. Krognes forteller at Melhus kommune tidligere snakket om å ta bort nattevakt på Flå eldresenter. Her gikk brannvesenet imot dette, fordi bygget ikke hadde sprinkleranlegg. Nå er det installert sprinkleranlegg, forteller Krognes.

Lang utrykningstid

Det tok altså 18 minutter fra alarmen gikk på Singsås bo- og dagsenter, til brannvesenet var der. Krognes erkjenner at det er lang tid. Det var glatt føre denne dagen, slik at de måtte kjøre roligere enn de ellers hadde måttet. I tillegg sier Krognes at de generelt sliter litt med å ha nok tilgjengelig brannmannskap i alle grendene.

– I utgangspunktet er det krav om ti minutters innsatstid fra alarmen går til vi er fremme. Men det går helst hvis alle i brannkorpset er hjemme og rekker det. Men på dagtid, når folk kanskje er borte på jobb, sliter vi med det i perioder, erkjenner han.

Dette er en utfordring i stort sett alle de mindre grendene. Dess færre folk og færre lokale arbeidsplasser, jo vanskeligere er det.

– Men det er sjelden det tar så lang tid som 18 minutter. I dette tilfellet visste vi at det var en øvelse, da kjører vi ikke fortere enn vi er nødt til, sier han.