– Jeg er ganske stolt over å ha funnet på produktet. Ølsprøtt har ikke alkohol i seg, men er laget av mesk som ellers ville ha blitt kastet, sier daglig leder Lars Utseth i Melhus bakeri.

Produksjonen av 9000 bokser i uka er til Attåtnæring som distribuerer boksene videre.

Gikk unna

Under Trøndersk Matfestival sist sommer solgte Melhus bakeri hele 3000 bokser Ølsprøtt på 2 1/2 dag, og den eventyrlige suksessen ga mersmak. Andreplass i konkurransen Det norske måltid ga også håp om at Ølsprøtt kunne bli et produkt å satse på. Medeier Stein Erik Brekke i firmaet Attåtnæring som kontrollerer, håndterer og distribuerer Ølsprøtt, tror produktet kunne ha gått helt til topps om juryen hadde fått smakt det optimale produktet. Ifølge Roar Hildonen var Ølsprøtt litt for salt til å ta førsteplassen i gruppa bakverk.

Nå lanserer firmaet Attåtnæring produktet i Rema 1000, og har fått innpass hos kjøpmann Kristian Lorvik som driver Rema 1000 Melhus torg. Lorvik har ønsket å satse på lokalmat, og har tatt inn blant annet spekemat fra Eidsmo på Kvål. Utseth er glad for at Rema 1000 Melhus torg har stilt seg positiv til å ta inn lokale produkter.

Gjenbruk

Ideen til Ølsprøtt fikk Lars Utseth da han produserte øl for noen år siden.

– Da så jeg hvor mye som gikk til spille, og jeg prøvebakte mesken til et produkt som ble markedsført som Ølsprøtt under Trøndersk Matfestival, sier Utseth.

Produksjonen skjer i samarbeid med Austmann Bryggeri og Øx Tap Room, og det lages 1500 bokser daglig.

– Ølsprøtt er et produkt som egner seg til mer enn som et alternativ til peanøtter og potetgull. Det er ingen tvil om at kundene vil ha dette produktet, og de har nevnt at det kan brukes til ost, dipp, til vin og is og som alternativ til flatbrød. Scandic Nidelven har Ølsprøtt med i sin frokostbuffé. Vårt hovedfokus er å profilere Ølsprøtt for kundemasse, men samtidig vurderer vi andre smaksvarianter for å tilfredsstille våre kunders ønsker og behov, forteller Brekke.

Nye produkter

Melhus bakeri ble startet i Melhus, og så seg nødt for noen år siden å flytte fra Melhus til Trondheim fordi bakeriet ikke fikk fortsette med leieavtalen firmaet hadde med Coop om å leie i Trondosbygget i Melhus sentrum. Bakeriet har etablert seg i samme område som flere andre utflyttede Melhus-bedrifter og da i det såkalte Lille-Melhus.

– Vi er i gang med å forske på nye produkter som vi kan lansere, forteller Utseth.

Nylig kom Melhus bakeri med produktet Gullsnacks som bakeriet håper kan bli gull verdt for bedriften.