I likhet med andre steder i landet, er det frykt i Melhus for at kommunen kan komme til å slite for å skaffe søkere til ledige legestillinger.

– Mange kommuner har for tiden utfordringer knyttet til rekruttering av leger, slår rådmannen fast i et saksframlegg til komité for helse og omsorg som har møte på onsdag. En av sakene i komitémøtet er en orientering til komiteen om status for legedekning i Melhus.

Rådmannen gir komiteen en orientering både ut fra det såkalte trønderopprøret der fastleger og NTNU-lektorer jobber for å bevare og styrke fastlegeordninga samt signaler om at også byene og randkommunene sliter med å få søkere til ledige stillinger.

– Melhus må gjøre det de kan for å beholde fastlegene. Foreløpig er det ikke krise, men det er viktig å holde seg orientert, sier Anna Lina Mørreaunet Holm (KrF) som er leder for komité for helse og omsorg.

Mørreaunet Holm mener at sentrale føringer får betydning også for Melhus.

Legevaktkrav

Flere fastleger i Melhus er i gang med å ta spesialistutdanning i allmennmedisin, og det fører til vakanser. For å kunne delta i vaktordninga, må legen ha godkjenning som spesialist i allmennmedisin ifølge forskrift om krav til og organisering av kommunal legevaktordning. I Melhus er det ikke kommunal legevakt på kveldstid og i helgene, men fastleger i Melhus deltar i den interkommunale legevaktordninga i Trondheim. I tillegg har de legevakt på dagtid i Melhus.

Leger uten plass

Rådmannen har foretatt en kartlegging av legesituasjonen i Melhus, og det viser seg at det er huller. Melhus har tre legesenter, og et utekontor. Totalt er det 13 fastlegehjemler og to turnusleger. En av fastlegene har sagt opp, og hjemmelen er lyst ut.

Gjennomsnittlig listelengde hos pasientene er 1262 plasser, og rådmannen opplyser at flere av fastlegene har redusert ned listene sine noe det siste året.

6 av 13 fastleger har ingen ledig plass på sin liste, og flere av dem har en del på venteliste. Flest navn på pasientlista har Magne Anders Ranum med 1800, og han har 244 ledige plasser.

Melhus har også sykehjemslege i 100 prosent stilling, og denne legen har svangerskapspermisjon slik at det trengs vikar. Rådmannen opplyser at vikariatet for tida er lyst ut på nytt.

Tilbud til barn

Når det gjelder tilbudet til barn, er det også mangelfull bemanning. Rådmannen opplyser at det for tida er lyst ut en 10 prosent stilling som helsestasjonslege, mens kommuneoverlegen har 20 prosent av sin stilling avsatt til helsestasjonsarbeid. En fastlege har helsestasjon på Lundamo en dag hver andre uke. Melhus har også tilbud om helsestasjon for ungdom, og har egen stilling for helsestasjonslege.

Derimot mangler Melhus skolelege, og rådmannen viser til en nasjonal faglig retningslinje om at alle barn bør få tilbud om en undersøkelse i skolehelsetjenesten ved skolestart. Rådmannen opplyser at barna i stedet blir undersøkt på helsestasjonen som en del av femårskontrollen.

FLEST LEGER: Melhus legesenter er det største legesenteret i Melhus. Foto: Gunn Heidi Nakrem
LEGESENTER: Gaula legesenter har tre leger, og ble etablert da det var stor mangel på leger i Melhus. Foto: Gunn Heidi Nakrem