Parkeringsavgift på pendlerparkering i Melhus sentrum er nå en realitet ifølge skiltene som har kommet opp både på plassen ved Melhus skysstasjon og på plassen ved Melhustorget. Parkerende informeres om at parkeringsavgift gjelder om en blir stående mer enn 12 timer.

Ikke med en gang

– Senk skuldrene, avgifta innføres ikke før 1. juli, sier daglig leder Anders Grønning i Melhus skysstasjon.

Ifølge Grønning kan folk inntil videre ignorere teksten på skiltene.

Styret i Melhus skysstasjon har vedtatt å innføre parkeringsavgift både for å få vekk langtidsparkerte biler for å lette parkeringskaoset, og for å skaffe finansiering til ladestasjoner. Årsaken til at parkeringsavgifta ikke var blitt innført, var at gyldige skilt ikke var på plass slik Trønderbladet skrev om i forrige uke. Nå har Trondheim parkering vært på plassen for å skru på plass skiltene og det gikk ikke lang tid før Trønderbladet fikk henvendelse fra bekymrede pendlere.

Satsen

Sist torsdag hadde Melhus skysstasjon som eies av blant annet Melhus kommune og fylkeskommunen, styremøte og der ble satsen for parkering fastsatt.

– Vi legger oss på det laveste nivået som Bane Nor har på sine parkeringsplasser. Slik det ser ut nå, blir det 35 kroner pr. uke og 100 kroner pr. måned, sier Grønning.

Grønning opplyser at det blir kunngjort i god tid før 1. juli at det må betales parkeringsavgift og hva som blir satsen. En annen årsak til at styret drøyer litt med å innføre parkeringsavgift, er at skysstasjonen ønsker å åpne for parkeringsapp slik Trondheim parkering har for utendørs parkering.

Det er første gang i historien at Melhus får parkeringsavgift på pendlerparkering. Avgifta vil gjelde på plassen ved Melhus skysstasjon og på plassen ved Melhustorget, men ikke på Brubakken. Like ved skysstasjonen ligger en parkeringsplass som har vært avstengt med bom mens et forsøk på forhåndsbestilling av parkeringsplass har pågått.

– Avtalen var at når prosjektperioden er over, skulle Melhus skysstasjon få ta over plassen. Det er sendt en rapport fra fylkeskommunen til Melhus kommune, men vi har ikke hørt noe ennå, sier Grønning.

En leser har tatt opp at det kan bli langt å gå fra parkeringsplassen ved Melhustorget til parkeringsautomaten ved Melhus skysstasjon om en har det travelt, og Grønning sier at skysstasjonen vurderer å ha to automater eller å få innført appen.

Grep inn

Da Melhus skysstasjon i fjor ville innføre parkeringsavgift, grep ordfører Gunnar Krogstad (Ap) personlig inn og fikk stoppet innføringa. Einar Gimse-Syrstad er leder for Melhus Arbeiderparti og gruppeleder i kommunestyret, og er selv en ivrig kollektivpendler. Han sier at ikke alle i Melhus har gangavstand til en holdeplass. Mer kollektivpendling er et moment i byutviklingsavtalen som Trønderbladet tidligere har omtalt.

- Da ordføreren grep inn og fikk stoppet avgifta, kom avgifta som en veldig stor overraskelse. Det er ikke en voldsom aksept for dette, men forhåpentligvis blir ikke dette en stor overraskelse denne gangen. Hvis de på sikt får råd til parkeringskjeller eller parkeringshus, er situasjonen en annen, sier Gimse-Syrstad.