– Hold hunden i bånd i oppkjørte løyper. Det er rikelig med plass til å lufte hunden andre steder, sier komitéleder Mikal Kvaal (H).

Torsdag behandler komité for teknikk og miljø i Melhus nye båndtvangsregler. Trønderbladet har tidligere skrevet om at reglene er blitt sendt ut på høring, og at forslaget om båndtvang har skapt reaksjoner hos hundeeiere.

Imot

I flere av høringsuttalelsene er det klart nei til båndtvang i skiløyper. Ni høringssvar kom inn innen fristen 8. desember. Melhussletta turstier støtter helårs båndtvang i Folk i form-løypa.

Flere privatpersoner, Hølonda grunneierlag og Norsk kennelklubb er negative til båndtvang i skiløyper, og kommunens friluftsansvarlige mener at det er god dyrevelferd å la hunder få springe løse omkring. Et alternativ kan være å ha båndtvang de første to kilometerne av skiløypene av hensyn til barn, foreslår kommunens friluftsansvarlige. Rådmannen foreslår etter å ha sett de ni høringsuttalelsene, at det ikke innføres båndtvang i skiløyper.

Komitélederen har selv hund, og han mener at det skal være båndtvang i skiløyper. Spørsmålet om båndtvang i skiløyper kom opp etter et utspill fra Senterpartiet, og skal på torsdag behandles av komiteen som en revisjon av vedtektene for båndtvang.

Midt i løypa

– I løyper som idrettslag kjører opp, synes jeg at det skal være båndtvang. Som eksempel på hva som kan skje hvis jeg slipper hunden løs, er at det kan stå en hund rett etter en tøff utforkjøring. Det er folk som er redde for hunder. Båndtvang er ikke å ta fra hunden friheten, og det er helt naturlig at hunden er i bånd der det er mye folk, sier Kvaal.

Kvaal mener at folk som vil la hunden springe løs, kan gjøre det andre steder enn i oppkjørte løyper.

– Det er eiers ansvar å tenke på hunden. Har du tenkt å ha en krevende hund, bør du tenke på det før du kjøper hunden, sier Kvaal.