Venter kraftig vind fra søndag kveld

Det kan bli storm i fjellet og på utsatte steder.

Det er ventet særlig sterk vind på fjellet og ved kysten. Arvikfoto: Foto: Dag Olav Brekkan. 

Nyheter

Uværet vil komme først i nordlige deler av Gauldalen, natt til søndag. Vinden vil øke opp til stiv kuling, 17 meter i sekundet, melder Yr.no lørdag kveld. I store deler av Gauldalen vil den sterke vinden vare ved hele mandag.

Meteorologisk institutt har kalt inn ekstra mannskap for å overvåke situasjonen ekstra nøye, ettersom uværet blir klassifisert som fase A, noe som betyr at det kan utvikle seg videre til fase B og dermed bli klassifisert som ekstremvær.

Uværet begynner på Vestlandet søndag og det er ventet sørlig kraftig vind, kanskje sterk storm på kysten som kan komme opp i orkans styrke ved Stad. Mandag vil vinden flytte seg til fjellområder i Sør-Norge.

– Så er det fare for å få tilsvarende situasjon i Nord-Norge på tirsdag. Vinden kan ta god tak i Norge i lang tid, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid til NRK.


Stor variasjon i istykkelsen på innsjøer i Trøndelag

Ikke gå ut på isen før du er helt sikker på om den holder.

 

Både i Hordaland, Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane og Trøndelag vil vinden øke til sør og sørøst full storm utsatte steder i løpet av søndag kveld. Vindkastene kan komme opp i 35–40 meter i sekundet. Den sterkeste vinden vil vare til og med natt til tirsdag.

– Det er først og fremst fjell og kyst som vil merke det, men vindkastene kan også komme ned i fjord- og dalstrøk som er utsatt for sønnavind, sier Fagerlid. Han oppfordrer folk til å holde seg inne.

Temperaturene vil holde seg godt på minussida. Bare lengst nord i Gauldalen vil det bli varmegrader i løpet av mandag. Men for de fleste vil det bli en hustrig start på uka.


Beboer reagerer på at Løvsetvegen brøytes for ofte

Det er ikke hver dag Statens vegvesen får denne typen klage.


Les NRK Trøndelag: Derfor er det høysesong for ekstremvær.