– Omstilling er tøft for ansatte. Men her opplever vi mye at ansatte er pådrivere. For eksempel at vi skal sertifiseres som et livsgledesykehjem, selv om vi står i endringer og omstillinger, som de ansatte berøres av i stor grad, forteller enhetsleder Kristin Grindstuen.

Les: Grindstuen må utrede Singsås nok en gang

Les: Budsjettforlik mellom Ap, Bygdelista, KrF og Venstre

Stramt budsjett og omkamper

Budsjettåret 2017 har, som foregående år, vært stramt. 2018 blir ikke mindre utfordrende, og enheten har varslet kraftige kutt.

Enheten Pleie og omsorg, som all annen eldreomsorg landet over, står i store omstillingsprosesser. Prosesser som ofte møter motstand, politisk tvekamp og – omkamper. Som sist i budsjettbehandlingen, hvor den mye omtalte nedfasingen av heldøgns bemanning på Singsås bo- og dagsenter igjen skal utredes og stemmes over.

Hovedlinjen er at tjenestene kommunene gir, i mye større grad enn tidligere skal vris til å være hjemmebaserte tjenester. Det betyr også at hjemmetjenesten og hjemmesykepleien har fått, og vil få nye oppgaver.

Les: Varsler kraftige kutt i eldreomsorgen og skolen i 2018

Har ikke sagt opp folk

Grindstuen opplyser at flere ansatte har måttet endre arbeidsplass og arbeidsplassering, som følge av omstillingen. De har ikke måttet si opp noen i 2017. I stedet har de holdt stillinger ledige, slik at de som har blitt berørt av nedbemanning eller nedfasing har fått tilbud om arbeid andre steder i enheten Pleie og omsorg.

– Dette er vi svært fornøyd med, på tross av at det har vært enormt ressurskrevende og medført mye arbeid. Vi har tro på lokal og kompetent arbeidskraft, og derfor lagt ned mye arbeid i å ikke miste personalet, sier hun.

Etter de to rapportene

I tillegg har enheten Pleie og omsorg stått i noen tøffe runder i dette året, med to revisjonstilsyn som ikke bare var hyggelig lesing. I januar kom en rapport fra fylkeslegen, som fant to avvik i tjenestene som gis til voksne med utviklingshemming. I april kom revisjonsrapporten fra Revisjon Midt-Norge IKS, som pekte på til dels alvorlige mangler og utfordringer på sykehjemmet. Det mest alvorlige gikk på bruken av tvang. Det kom reaksjoner på rapporten og fremstillingen av den, særlig fra pårørende som ga sin støtte til ansatte på sykehjemmet.

– Vi har iverksatt flere tiltak her, og vi har hatt fokus på kompetanseheving og – utvikling. Vi har hatt kursing på tvang og makt, og på samtykkekompetanse, brukermedvirkning og pårørendemedvirkning, forteller Grindstuen.

- Omstendelig prosess

Dette, og planene for det de skal jobbe med framover, har de presentert for Kontrollutvalget, som i sin tid bestilte de to rapportene.

Grindstuen fremhever de ansatte oppi dette, og forteller at disse tiltakene har de gjort innen den eksisterende rammen. Som allerede var skalert ned med flere millioner også i fjor.

– Dette er en omstendelig prosess. Det er utfordrende og ressurskrevende, og ansatte må være endringsvillige, sier hun.