I forkant av stortingsvalget sist høst bestemte valgstyret i Melhus at Gåsbakken skulle miste valglokalet, og at Melhus sentrum bare skulle ha ett valglokale. Nedleggelsen av valglokalet på Gåsbakken skapte stor misnøye, mens folk i nedre Melhus ifølge en kommunal evaluering, så ut til å godta at bare Melhushallen var stemmelokale. 50–80 personer gikk imidlertid til rådhuset for å stemme fordi de trodde valglokalet fortsatt var der.

Kvål og Hovin

Da kommunestyret fikk evalueringa etter stortingsvalget, vakte antall stemmesteder debatt. Rådmannen hadde som Trønderbladet tidligere har omtalt, anbefalt at politikerne vurderer om stemmelokalet på Hovin og stemmelokalet på Rosmælen skole på Kvål er egnet for rullestolbrukere. I tillegg til universell utforming, har kommuneadministrasjonen vært opptatt av at stemmelokaler skal være livssynsnøytrale og ha god nettilgang.

– I dette forumet kan vi ikke ha på oss at valglokaler blir stengt på grunn av manglende universell utforming, sa Mikal Kvaal (H) under kommunestyremøtet før jul.

Da politikerne tok hver sin tørn i valglokalene, var Kvaal i valglokalet på Rosmælen skole.

– Jeg så da at rullestolbrukere var i valglokalet, opplyste Kvaal.

Valglokalene betjenes ikke lenger av politikere ettersom disse er avløst av kommunalt ansatte.

Fritz Arne Haugen (Sp) tok også ordet, og henviste til politikerne har vedtatt at Melhus har sju tettsteder. Ett av dem er Gåsbakken som altså mistet valglokalet fordi valgstyret ville spare penger, og fordi valglokalet var i bedehuset og ikke hadde god nok nettilgang.

Alternative lokaler

Under kommunestyremøtet foreslo Einar Gimse-Syrstad (Ap) på vegne av Ap, H og KrF at rådmannen skal undersøke om det finnes alternative lokaler til de to valglokalene på henholdsvis Kvål og Hovin, og hva det vil koste å oppgradere alternative lokaler slik at de tilfredsstiller kravene.