– Tidligere leide jeg en sokkelleilighet, og der var det ikke så mye plass når jeg skulle ha besøk av familie og barnebarn. Da jeg oppdaget at dette huset sto tomt, spurte jeg Melhus kommune om jeg kunne få leie det, sier John.

Flyttet inn til jul

59-åringen vil ikke at etternavnet skal være offentlig. Han har fått flytte inn i ett av de tomme E6-husene i Losengrenda. Der står flere av husene med svarte vinduer etter at Statens vegvesen og Nye Veier har innløst huseierne.

Utenfor den relativt nye eneboligen er det stor garasje, og John har bil slik at det ikke betyr noe at huset ligger utenfor gangavstand til butikker.

– Det er veldig bra standard på huset, og jeg er kjempefornøyd med å få leie det. Jeg håper at de krangler videre om E6 slik at huset blir stående, sier John som har fått en treårskontrakt på leie av huset.

Vil ikke ha alle

I nabolaget bor Mikal Kvaal (H) som reagerte sterkt på at innløste E6-hus i grenda ble stående tomme og til forfalls. Etter at Trønderbladet skrev om dette, overleverte Nye Veier nøkler til 17 innløste boliger. Nye Veier varslet at Melhus kommune skulle få husleieinntektene. Imidlertid viste det seg at flere av husene var blitt ribbet for faste installasjoner eller hadde en beliggenhet som ikke passet for kommunen. Virksomhetsleder Morten Børseth forteller at bare åtte av husene var egnet. Seks leiekontrakter er inngått, ett hus er ikke fraflyttet ennå og ett hus mangler søker om leiekontrakt.

– Nye Veier har vært her og hentet nøklene til de husene vi mener det ikke er hensiktsmessig å overta. Kommunen har ikke myndighet til å kreve riving av husene, men vi har tatt opp med Nye Veier at vi ønsker riving, sier Børseth.

Boligene kommunen bestemte seg for å overta, er blitt annonsert for utleie på det åpne markedet, opplyser Børseth. Leietakerne får en treårig kontrakt med et eget punkt om at det kan bli utflytting tidligere på grunn av veibygging.

River tomme hus

Utbyggingssjef Lars Bjørgård i Nye Veier forteller at hus som Melhus kommune ikke vil bruke, vil bli revet. Etter jul skal veiselskapet be om anbud på rivinga. Foreløpig har Nye Veier ikke bestemt seg for hvor mange hus som blir revet. Drøyt 20 hus er blitt innløst, og Bjørgård sier at Nye Veier vil fortsette praksisen som Statens vegvesen hadde, at huseiere kan få innløst hus i veilinja dersom reguleringsplanen er vedtatt.

Reguleringsplanen for Melhus sentrum-Kvål håper Nye Veier å få levert til Melhus kommune tidlig neste sommer, mens reguleringsplanen Prestteigen-Gylland og Ulsberg-Vindalsliene bebudes litt senere. Bompengeproposisjonen håper Nye Veier å få vedtatt av Stortinget i vårsesjonen.

Både Arbeiderpartiet og Melhuslista mener at Nye Veier må stå ved lovnaden om byggestart sommeren 2019 slik Nye Veier lovte kommunestyret dersom Lerkrysset ble spart vekk. Begge partiene mener at innsparinga av Lerkrysset har hatt marginal betydning for opprykket på prioriteringslista for veiprosjekter.

TRIVES: Leietaker John er meget godt fornøyd med E6-huset han har fått leie. Han håper at han får bo der i mange år. Foto: Gunn Heidi Nakrem
GJENNOMGANG: Virksomhetsleder Morten Børseth forteller at alle de 17 boligene Melhus kommune fikk tilbud om, er blitt vurdert. Åtte av husene er egnet som bolig og vil bli utleid. Foto: Gunn Heidi Nakrem