– Det er vanvittig mange unger på Hovin, sier styrer Cecilie B. Eide i Hovin barnehage.

Ny avdeling

Barnehagen får i disse dager en ny avdeling, og det er sårt tiltrengt. Melhus kommunes prognose tilsa lav folkevekst på Hovin, men da flere boligfelt ble lagt ut, eksploderte folketallet. Så mange unger var klar for barnehageplass at det ikke var nok plasser i Hovin barnehage, og foreldre fikk tilbud om barnehageplass i Melhus sentrum i stedet. Det førte til foreldreprotester, og kommunestyret vedtok å utvide barnehagen for 5,25 millioner kroner for å skaffe nok plasser.

Nå er altså den sjette avdelinga straks klar, men fortsatt er det trengsel i barnehagen. Brakka som Hovin barnehage måtte sette opp i høst som nødløsning, skal fortsatt brukes, forteller styrer Eide.

– Hovin barnehage har 106 barn, og alle som har rett på plass, har fått plass. Barnehagen er ganske sprengt og vi har ei avdeling i brakka. Men den nye avdelinga gir oss muligheten til å ta tilbake allrommet, sier Eide.

Alle fra Hovin

Alle ungene er ifølge Eide, fra Hovin. I tillegg går noen barn fra Hovin i andre barnehager, og Eide forteller at det kan skyldes at foreldre som tidligere fikk barnehageplass i andre barnehager, har valgt å la barnet fortsette i den tildelte barnehagen. De fleste ungene i Hovin barnehage har heldagsplass, og av de minste er det ikke alle som kan gå ennå når de startet i barnehagen. Barnehagen har 30 ansatte samt tilkallingsvikarer.

Hjørnene

Den nye Hovin barnehage sto ferdig i 2012 med en prislapp på 41 millioner kroner, og var mye omtalt blant politikerne etter at Jostein Myhr (Sp) spurte om det var nødvendig å ha en barnehage med 35 hjørner. Så mange hjørner ville være kostnadsdrivende, mente kommunestyrerepresentanten. Barnehagestyrer Eide svarer diplomatisk at hjørnene har vært gode å ha fordi de har gitt ungene mulighet til å stikke seg litt unna og at hjørner gir le for barnevogner.

– Den nye avdelinga har ikke så mange hjørner, sier Eide og viser også fram uterommet for barnevogner som er høyst nødvendig med 46 småbarn.

Da Trønderbladet var innom på tirsdag, var det et yrende liv. Noen bakte peppernøtter, mens andre var på tur ute. Når den nye avdelinga er helt ferdig, skal allrommet med scenen bli et samlingspunkt. Eide er også musiker med flere plateutgivelser, og hun forteller at flere av de ansatte spiller instrumenter.

– Vi har store planer for allrommet, og vi skal blant annet ha kulturtimen en gang i uka med ulike aktiviteter som musikk, teater og forming. Dessuten skal vi ha ukas gym, sier Eide.

Utenfor barnehage er det fine uteområder, og idrettsbanen og skolen ligger et steinkast unna.

Fortsatt vekst

De nye boligfeltene ligger i gåavstand, og boligbygginga fortsetter. Eide peker på at Hovin er ett av de få stedene i Melhus der en kan få kjøpt en enebolig eller ei tomt, og hun tror dette er blitt avglemt av dem som lager prognosene for folkevekst. Når det bygges leiligheter i Melhus sentrum, kan det gi ringvirkninger på Hovin fordi folk selger enebolig på Hovin, mener Eide.

– Det er helt utopi at barnetallet går ned, sier Eide.