Ved å innføre ansettelseskontroll i Melhus kommune, mener opposisjonen at det er mulig å spare 1,91 millioner kroner den kommende fireårsperioden.

Forslaget kommer opposisjonen med i forbindelse med melhusbudsjettet som tirsdag passerte formannskapet. Neste års budsjett og økonomi- og handlingsplan skal vedtas av kommunestyret 12. desember.

Hvordan?

Opposisjonsleder Jorid Jagtøyen (Sp) og Sigmund Gråbak (Melhuslista) forklarer at ansettelseskontroll innebærer at stillinger kan bli stående tomme ved naturlig avgang, og ved flytting av arbeidsoppgaver. Ett eksempel Jagtøyen nevner, er at kommunestyret har opprettet stilling som kommunalsjef, og at det kan være mulig å flytte arbeidsoppgaver i den forbindelse.

I formannskapet var det ikke enighet om hva det skal satses på neste år. Både flertallsgruppa og opposisjonen er enige om at det er stramme tider, og at det er nødvendig å ha generell innsparing på drifta.

SFO og Gaula natursenter

Opposisjonen vil spare ved å innføre den omtalte ansettelseskontrollen, kutte ut støtten til Gaula natursenter og legge ned én politisk komité. I tillegg støtter opposisjonen rådmannens forslag om 16 prosents økning for SFO-satser. Som tidligere omtalt vil rådmannen endre innslagspunktet for helplass slik at flere barn har helplass enn det er i dag.

- Vi mener at vi ikke har noe som helst utbytte av å ha turistinformasjon hos Gaula natursenter på Støren. Det er Visit Norway som gjelder nå, og vi har fått høre at fysiske turistkontor er på vei ut. Melhus må ikke ha en grønn I til 500.000 kroner på Støren. Da jeg var ordfører, jobbet vi med punkter for hva vi ville ha inn om Melhus, og jeg kan ikke se at noe har skjedd, sier Jagtøyen.

Ordfører Gunnar Krogstad (Ap) forteller at samarbeidsavtalen Melhus har med Midtre Gauldal og Holtålen om Gaula natursenter, kommer opp til behandling neste år.

- Jeg sier ikke nei til å diskutere Melhus' deltakelse i Gaula natursenter, men vi har god erfaring med samarbeidet, sier Krogstad.

Om ansettelseskontroll sier ordføreren at Høyre i Trondheim har det samme forslaget der.

- Det er allerede lagt inn en stor innsparing i vårt budsjettforslag. Det er ganske tøffe krav som stilles til administrasjonen, og det er ei smertegrense. Kommunen skal ha gode tjenester, sier Krogstad.

Minibuss og fritidsklubber

Opposisjonen ønsker å få kjøpt inn en minibuss til Horg helse- og omsorgssenter, styrke Sagauka, få utført kantrydding ved hjelp av sosial entreprenør, gi ekstra støtte til Kirkelig fellesråd, ha flere åpningsdager for fritidsklubbene og få i gang gründerhuset. Videre ønsker opposisjonen å sette av én million kroner til å leie inn konsulent for å få laget områdeplan for Brekkåsen slik kommunestyret har vedtatt.

Helsesøster og turstier

Flertallsgruppa (Ap, H og KrF) vil utover rådmannens forslag, styrke pleie- og omsorg, opprette stilling for helsesøster siden Melhus ligger under helsesøsternormen, gi tilskudd til idretten, Prestegårdslåna, Gamle Hovin og til region Trøndelag sør. Dessuten vil flertallsgruppa sette av penger til Horg og Flå juniorkorps som har måttet leie inn privat instruktør fordi det er venteliste i Kulturskolen i Melhus, gi penger til kjølerom på Kroa senter og tilskudd til turstier og forskjønnelse i Melhus sentrum. I 2021 vil flertallsgruppa sette av penger til bredbåndsutbygging/bedring av mobildekning.

Ap, H og KrF vil ha en generell innsparing i kommunen på 1,58 millioner kroner kommende fireårsperiode, og ha svakere økning av SFO-satsene enn det rådmannen har lagt opp til.

I formannskapsmøtet ble det 6 stemmer for flertallsgruppas forslag og 5 stemmer for opposisjonens forslag. Det var lite debatt for de ulike forslagene, og ordfører Krogstad sa at han tar høyde for at det kan bli endringer i budsjettforslagene før kommunestyremøtet 12. desember.