I august i fjor måtte Gaula fiskeforvaltning tilkalle politiet etter at en da 77 år gammel fisker nektet å avslutte fisket i Gaula på Hovin selv om han hadde fylt fiskekvoten. Ifølge politiet var det en amper situasjon, og politiet bortviste fiskeren.

Gaula elveierlag bestemte at fiskeren skulle utestenges i årets sesong og neste års sesong etter at han tok opp mer laks enn kvoten tilsa og fordi fiskeren hadde opptrådt truende overfor oppsynsmannen. Dette godtok ikke fiskeren, og han gikk til sak mot Gaula elveierlag. Da Sør-Trøndelag tingrett behandlet saken i august i år, vant Gaula elveierlag, og fiskeren må betale 15.000 kroner i saksomkostninger og i tillegg egen advokatbistand.

Nasjonal interesse

Sekretær Torstein Rognes i Gaula fiskeforvaltning forteller at det er første gang i Norge at en fisker har gått til rettssak etter å ha blitt utestengt.

– Andre fiskere ellers i landet og i Gaula, er blitt utestengt. Men ingen av dem har gått til sak før nå. Dette er en prinsipielt viktig sak for Gaula og resten av lakseelvene. Saken har vakt nasjonal interesse, sier Rognes.

Les kommentaren: Viktig dom for lakseframtida

Sa han var på multetur

Fiskeren stilte seg uforstående til at han ble utestengt fra fiske i Gaula av styret i Gaula elveierlaget. Han forklarte i retten at han verken hadde brutt fiskebestemmelsen eller opptrådt truende overfor fiskeoppsynsmannen. Under rettsmøtet 8. august fortalte han at han var på multetur 13. august året før, og at han da ikke fisket og tok opp sin fjerde laks for 2016-sesongen.

Ifølge fiskeren kan den finske varsleren ikke ha sett ham, og at det i alle tilfelle må ha vært lengre avstand og dårligere lys enn varsleren har opplyst. Fiskeren har videre forklart at varsleren kan ha hatt motiv for å prøve å få den omtalte fiskeren fjernet fra elva. Videre mente han at han fikk sent varsel fra styret i elveierlaget. Mannen ville ha erstattet saksomkostninger.

Fiskeoppsynet

Elveierlaget var representert ved advokat Kolbjørn Margido Lium, og har forklart at fiskeren tok opp sin fjerde laks for sesongen 13. august 2016, og at han opptrådte truende overfor oppsynsmannen 25. august. Laget mente at et effektivt fiskeritilsyn er langt mer tungtveiende grunn enn hensynet til fiskerens ønske om å fiske i Gaula, og at han kunne ha fisket i andre elver. Retten trodde på elveierlagets forklaring, og mener at allmennpreventive hensyn er tungtveiende. Elveierlaget fikk medhold, men retten reduserte kravet om saksomkostninger på grunn av sent vedtak og sen dokumentasjon.

– En viktig del av kjennelsen er at fiskere skal rette seg etter og respektere tilsynet, og viser at elveeierlaget har klare sanksjonsmuligheter, sier Rognes.

Kvoter neste år

Hva som blir kvoten for neste års sesong, blir avgjort av elveierlagets styre 13. desember. Rognes forteller at han holder på å sammenstille data fra tellinger i høst for å kunne danne seg et bilde av forventet utvikling.

Trønderbladet har gjort gjentatte forsøk på å få tak i den omtalte fiskeren, og har også gjort flere forsøk på å få kommentar fra advokat Frode Kvernrød.

VED ELVA: Torstein Rognes er sekretær i Gaula fiskeforvaltning og daglig leder for Gaula natursenter. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Gunn Heidi Nakrem