I februar var Terje Løkken (57) fra Gimse skikkelig uheldig under en skitur på Jårakjølen på Hølonda. Dagen før hadde skituren gått som smurt, men søndagens tur ble en helt annen.

Krasjet med et tre

– Jeg mistet balansen i en bakke og krasjet med et tre. Da brakk jeg åtte ribbein og punkterte den ene lunga. Etterpå ble jeg liggende på magen, og jeg klarte ikke å røre meg, forteller Løkken.

Les mer om den dramatiske hendelsen

Til alt hell kom det lege og sykepleiere ganske raskt forbi, og flere andre ville gi hjelp.

– Jeg fikk en fantastisk omsorg. Ambulanse ble tilkalt. Jeg tør ikke å tenke på hvordan det hadde gått om det ikke var folk i nærheten, sier Løkken.

Måtte fraktes med snøscooter

Imidlertid fantes det verken landingsplass for helikopteret akkurat der eller noen redningskjelke. Arvid Almås fikk hentet en snøscooter, og Løkken ble lagt på en kjelke. På kjelken ble det lagt granbar.

– Det var svært ubehagelig å ligge på kjelken, men de gjorde så godt de kunne, forteller Løkken.

Han ble fraktet bort til ei myr der helikopteret kunne lande, og etter 1 1/2 time fra skaden skjedde, var han på vei til sykehuset. På sykehuset fikk han behandling, og han lå der i fire dager. Etterpå måtte han sitte i fem uker i godstolen når han skulle sove på grunn av skadene.

– Seks-åtte uker etter uhellet var jeg på Jårakjølen igjen, og jeg fikk med meg to skiturer. Jeg gleder meg til nye turer, sier Løkken.

Løkken synes det er svært positivt at Jårakjølens Venner har anskaffet redningskjelke, for å være forberedt på nye uhell i det svært populære skiområdet. Forleden helg var det storutfart siden det var oppkjørt løyper.

Står klar

Redningskjelken er nå klar til bruk etter at den er kommet i hus. Den blir lagret i en oppvarmet garasje i Hølonda helsehus, og driftsleder Kjell Damli i Melhus kommune betegner det som en gave et garasjen sto ledig.

– Vi håper at den blir lite brukt, sier Reidar Almås i Jårakjølens Venner.

Ulykka satte et støkk i Jårakjølens Venner, og Almås er takknemlig for at det har vært mulig å anskaffe en redningskjelke. Innkjøpet av kjelke, tilhenger og øvrig utstyr har kommet på 39.300 kroner, og er blitt finansiert ved hjelp av gaver som kom etter Edvin Almås' gravferd samt tilskudd fra Hølonda sanitetsforening og Jårakjølens Venner.

– Redningskjelken kan brukes på hele Hølonda. Om du har behov for rednngskjelken, skal du ringe 113 fordi AMK vet hvor det finnes kjørere som kan dra ut. Flere vil bli opplært til å bruke redningskjelken, og vi har også innledet samarbeid med Gauldal brann og redning som kan hjelpe om det er behov for hjertestarter, forklarer Almås.

Det er ikke første gang folk trenger medisinsk hjelp etter skitur på Jårakjølen, forteller Almås. Tidligere har skiløpere brukket fot og fått tungt hjerteinfarkt. Området har delvis dårlig mobildekning.

Spurte Røde Kors

Jårakjølens Venner hentet inn kunnskap hos Melhus Røde Kors da kjelken skulle kjøpes inn og innredes.

Gunnar Slåen, leder i Melhus Røde Kors Hjelpekorps, synes det er flott at det tas et lokalt initiativ for å skaffe redningskjelke og at det gjøres et grundig arbeid i forkant. Røde Kors Hjelpekorps har flere medlemmer på Hølonda.

– Jårakjølen er det eneste skianlegget i Melhus som vi har hatt dialog om for å se på redningsutstyr, sier Slåen.

Om ulykka er ute, er rådet fra Slåen at en først forvisser seg om at den skadde har frie luftveier og at en så ringer etter hjelp. Avkjøling kan være en fare, og Slåen anbefaler at en ofrer lua for å varme den skadde og sørger for at den skadde ikke blir liggende rett på snøen.

–All statistikk tilsier at det vil bli bruk for pulken, sier Slåen.

Styremedlem Janne Jønland fra Hølonda sanitetsforening er glad for at foreninga kan støtte lokalsamfunnet.

- Det er greit å ha en gave som er for alle. Typisk Hølonda er at folk går på ski. Vi er til for å støtte folks sikkerhet, sier Jønland.