I Norge har vi mye rent vatn, men det koster penger, både å bruke vatn og skylle det ned i avløpet. Elever på Hovin skole har klekket ut en idé som er minst like aktuell i land der det er knapphet på rent vatn.

Elevene har laget et system der vatn fra dusjen, servanter, vaskemaskina og oppvaskmaskina blir samlet opp i en tank. Derfra hentes vatn når man skal spyle ned på do. Smart, og det sparer penger, mener elevene.

Vatn koster penger

– Vi har regnet ut at en familie kan spare 500 kroner i måneden, ved å installere et system som koster mellom 15 og 20.000 kroner, forklarer Esten Sunnset.

Elevene skal nå til regionfinalen i First Lego League i Trondheim med ideen sin. Tema for årets konkurranse er hydrodynamikk, og elevene skal konkurrere med 20 andre skoler. Vinneren får 10.000 kroner og blir med i en landsfinale.

– Vi har store sjanser for å vinne, ja vi skal vinne, sier Odin Aleksander Garmager Kristiansen.

Lego-robot

I konkurransen skal de også presentere en film de har laget, en animasjonsfilm med Lego-figurer som forklarer prosjektet deres. Og de skal gjennomføre en øvelse med en Lego-robot, der det gjelder å samle flest mulig poeng gjennom oppgaver roboten skal løse.

Arnstein Esphaug Moen forklarer at de har programmert roboten på datamaskin. De andre skolene har fått samme landskap som roboten skal kjøre i, og så gjelder det å finne smarte måter å løse oppgaver på for å samle poeng. Elevene har brukt fire timer i uka på prosjektet siden midten av september. Også litt av fritida har gått med, og da har foreldrene stilt opp som vakter på skolen.

Rektor Rune Krogstad sier det har vært et høgt nivå på prestasjonene.

– Elevene har jobbet iherdig, og er stolte av resultatet. De har utviklet en genial idé, og har samarbeidet med rørleggerbedrifter og gjennomført spørreundersøkelser, sier Krogstad.

Hemmelig prosjekt

Det praktiske prosjektet sitt har de kalt GVO (Gråvann i do). De skal skrive en forskningsrapport som blir lagt fram for professorene ved NTNU før finalen den 11. november. Og de har laget en stor utstillingsmodell som blir med på presentasjonen.

– Har dere spionert på andre skoler for å finne ut hva de stiller opp med?

– Nei, det er ganske hemmelig. Vi har ei Facebook-gruppe, men der skriver vi bare hvor langt vi har kommet med prosjektene våre, og sånn, sier Sondre Winum Lundberg.

Hovin skole har flere ganger deltatt i First Lego League, og har vunnet regionfinalen. For to år siden forsket de på hvordan man kan øke levetida på batteriene i el-biler.

– Hadde dere andre ideer til årets konkurranse?

– Først tenkte vi å lage et prosjekt der vi samlet regnvatn på hustak for å bruke det til vasking og dusjing. Men vi fant ut at det ble litt tungvint, for da måtte taket forsterkes på grunn av vanntankene, og det kom til å fryse om vinteren, forteller Esten Sunnset.

Støtte fra andre

Etter at de jobbet med prosjektet om gjenbruk av gråvatn, søkte de på nettet, og fant prosjekt både i Tyskland og Japan som hadde utviklet noe lignende. Men elevene tror de er ganske først ute i Norge. I alle fall å finne praktiske løsninger. Tanken er å slippe å bruke strøm for å pumpe vatnet i do. Det kan bygges turbiner der vatnet renner ned i tanken, som kan skaffe strøm til å pumpe det opp igjen. Hvis ikke bør man ha dusjen med vanntanken én etasje over doen.

Elevene har vært i kontakt med Natur og Ungdom, og de har sagt at dette er en glimrende idé, særlig i land der det er lite rent vatn.

– Prosjektet har fått oss til å tenke på hva vi egentlig bruker det rene vatnet til, og at vatn ikke er gratis, sier Odin Aleksander Garmager Kristiansen.