– Det er verre på bygda enn i byen, sa barne- og ungdomskonsulent Kristin Johnsen da hun la fram resultatet av Ungdata-undersøkelsen for Melhus kommunestyre.

Konklusjonen på undersøkelsen ifølge Johnsen er at ungdom flest i Melhus har det bra, og at en høy andel er fornøyd med livet, foreldrene og utseende sitt. Derimot er utfordringene ifølge Johnsen, at mange mindreårige drikker alkohol. 16 prosent av ungdomsskoleelevene oppga at de hadde vært beruset på alkohol, mens tallet for Norge er 12 prosent.

Refser foreldrene

– Det er ikke ungdommene som er det største problemet, det er foreldrene, sa Johnsen.

Johnsen mener det er altfor mange unge som får alkohol av foreldrene, og hun uttrykte skuffelse over at ruskampanje og informasjon på foreldremøter ikke ser ut til å ha nådd fram. Ifølge undersøkelsen svarte 54 prosent av dem som sa at de hadde fått alkohol av foreldrene sine, at de hadde blitt beruset. Hvis foreldre sa nei, oppga 9,2 prosent at de hadde blitt beruset.

– Det er faktisk sånn at om du setter grenser, er det færre som drikker alkohol. Langing er straffbart og fører til prikk på rullebladet. Prikken har du til evig tid. Enn hvis du sender med alkohol til jenta på 15 og så blir hun liggende utenfor Horghallen og blir voldtatt. Eller at gutten din havner på asfalten, sa Johnsen.

560 ungdommer deltok i Ungdata-undersøkelsen i år. Den forrige undersøkelsen ble utført i 2014. Både elever i ungdomsskolen og i videregående skole ble spurt om å delta.

Ungdomsrådet

Maren Grøthe (16) er leder for Melhus ungdomsråd, og var til stede da barne- og ungdomskonsulent Kristin Johnsen la fram resultatet fra Ungdata-undersøkelsen for Melhus.

– På en måte kom ikke resultatet overraskende ettersom jeg har inntrykk av at ungdom i Melhus har det bra. Samtidig ser vi at undersøkelsen viser at depressive tanker går igjen for noen, noe som er synd, sier Grøthe.

En del av undersøkelsen gjelder bruk av narkotika og alkohol. Grøthe mener at ungdom burde bli forklart konsekvensene av bruk av rusmidler, og at det spesielt gjelder bruk av narkotika.

– Jeg tror at hvis man virkelig vil få tak i narkotika eller alkohol, får man det til, sier Grøthe.

Når det gjelder tilbud til ungdom, mener hun at Melhus har et godt tilbud og da særlig fritidsklubbene som er spesielt godt bruk av elever på ungdomsskolene.

– Det skulle gjerne ha vært enda flere samlingssteder tilegnet dem som går på videregående skole ved siden av de lokale festene, mener Grøthe.

Peder Reitbakken (14) er også med i ungdomsrådet, og han forteller at han ble litt overrasket da han så tall for rus.

– Jeg hadde forventet at det skulle være mer hasjbruk. Det er nok lett å få tak i alkohol ut ifra det jeg så fra tallene i undersøkelsen, sier Reitbakken.

Undersøkelsen viser at svært få unge bruker narkotika og røyker mens de går på ungdomsskolen. Snusbruken øker, også hos jentene.

Mobbing

Seks prosent av ungdomsskoleelevene svarte at de ofte blir plaget, ertet eller frosset ut av andre.

71 prosent ser for seg at de får et godt og lykkelig liv. og omtrent like mange er fornøyd med lokalmiljøet. Fritidsklubbene og kulturskolen er populær, og andel ungdomsskoleelever som bruker minst en time på sosiale medier, er høyere i Melhus enn på landsbasis. Psykiske helseplager er også et tema i undersøkelsen, og Johnsen mener det er viktig å fortelle de unge at det ikke bare er solskinnsdager i livet.

– Det er normalt å ha dager der du ønsker å grave deg ned, og en må ikke gå til psykolog med en gang, sa Johnsen.

ORIENTERTE: Barne- og ungdomskonsulent Kristin Johnsen la fram resultatet av Ungdataundersøkelsen. Foto: Gunn Heidi Nakrem