Den første som vitnet i Sør-Trøndelag tingrett tirsdag, var mor til Råger Holte som ble drept på Ler i januar.

- Helt grufullt, sa mora om tida etter at sønnen ble funnet død.

Tung tid

Tida etterpå hadde vært preget av mareritt, angst og minnetap for moras del, og 58-åringen slet med å komme på alle detaljer rundt dagene i januar. Hun sa også at hun ikke hadde sjanse til å komme seg på jobb igjen. Mette Skoklefald er bistandsadvokat for Råger Holtes mor, og vil varsle krav om 246.000  kroner i erstatning på vegne av mora.

Hun fortalte at Råger var hennes eneste barn, og at de to hadde et nært forhold. Videre beskrev hun sønnen som den største kjærligheten.

- Han var en veldig god gutt. Han var enebarn. Det var han som tok rundvasken, rett og slett alt. Han var veldig glad i dyr og passet dyr for venner, fortalte mora.

Fra unge år hadde sønnen slitt med skolegang på grunn av dysleksi, og som halvvoksen hadde han fått diagosen ADHD. Etter å ha hatt ulike jobber, var sønnen i ferd med å bli uføretrygdet. Mens han ventet på å få tildelt bolig, bodde han hos mora. I fjor høst flyttet Holte inn i boligen på Ler. Der var det ikke internettdekning, og mora fortalte at hun ikke kunne kommunisere med sønnen via Facebook og Messenger slik at hun hadde pleid å gjøre før.

I retten fortalte mora om sønnen hadde fått en mobiltelefon av en i Melhus kommune, og at denne ikke virket hele tiden.

Hun fortalte om vennekretsen til sønnen,og nevnte fem navn. En av dem var 43-åringen som ble siktet for drap og som fikk saken lagt vekk som intet straffbart bevist. 43-åringen beskrev mora som en skikkelig god kompis av sønnen. Tirsdag 24. januar var hun i kontakt med 43-åringen som ifølge mora sa at Råger Holte ikke var hjemme og at det så mørkt ut i huset.

Mora forklarte at det ikke var så lett å komme i kontakt med sønnen pr. telefon, og at de hadde gjort avtale om at han skulle henge opp flagg ved inngangsdøra for å fortelle at han var hjemme. Dette ble ikke gjennomført, opplyste mora.

Helga før drapet var det en voldsepisode i hjemmet til Råger Holte, og mora fortalte at sønnen hadde sagt på telefon at to fra Tynset hadde fått bli med hjem til ham fordi de hadde sagt at de ikke hadde noe sted å overnatte,og at den ene kom etter ham med kniv. Mora skal ikke ha fått høre noe om at sønnen hadde fått et kutt i hodet, og hun sa at sønnen hadde fortalt at han hadde fått et risp.  Den ene av de to fra Tynset, ble siktet for drap og fikk også saken lagt vekk.

Rettssaken har vært ei så tung belastning for mora at hun ikke har klart å følge den i rettssalen. Da hun skulle vitne i salen, bad bistandsadvokaten om at tiltalte ikke skulle sitte ved siden av vitneboksen. Dommer Eirik Lereim sa til tiltalte at han ikke kunne pålegge tiltalte å flytte seg. Tiltalte satte seg bak i salen sammen med en arrestforvarer. Også da eks-kjæresten vitnet i går, flyttet tiltalte seg bak i salen.

Undret seg over vennskapet

Da sønnen kom med den nye vennen som nå sitter drapstiltalt i tingretten, hadde hun spurt sønnen om hvorfor han ville være venn med den tiltalte.

- De første to-tre gangene sa jeg til Råger – er det en støttekontakt? Han var så alvorlig, han hadde ikke følelser, sa mora.

Ifølge mora hadde sønnen sagt at den nye vennen trengte støtte og hjelp.

Hun fortalte at tiltalte plutselig kunne bli sint, og at det en gang så ut som at tiltalte ville ha sønnen hennes over et gelender.

I salen sitter det mange tilhørere i dag. Lensmann Monica Brækken er til stede som pårørendekontakt.

Den siste samtalen

Den siste samtalen mora hadde med sønnen Råger, var mandag kveld 23. januar. Da ringte sønnen og bad henne kjøre ham til butikken. Mora fortalte at hun hørte tiltalte i bakgrunnen. Siden det var utpå kvelden, svarte hun at det var sent. Mora har redusert førlighet, og må gå med krykker. Tidligere har hun sittet i rullestol, og hun fortalte at sønnen var til stor støtte for henne i den perioden.

Mora fikk høre av telemontøren som skulle installere internett onsdag 25. januar, at sønnen lå livløs inne på stua. Samme dag var hun i kontakt med tiltalte, og sa i retten at hun ikke husker hva de snakket om. Senere samme dag sendte hun melding til tiltalte med teksten "Råger er død".

Politiet mener at Råger Holte ble drept med over 100 bajonettstikk,og mora ble sa at bajonetten kan ha blitt kjøpt på militærutsalget på Fremo.

- Beklager at du er her, sa forsvarer Christian Wiig da han skulle starte utspørring av mora.

Wiig har vært opptatt av hundene som Råger Holte hadde i hjemmet sitt. Den ene hunden var hans egen, mens han passet en hund til en venn.  Da forsvarer Wiig spurte om den ene hunden kunne "labbe seg ut", sa mora at sønnen måtte holde døra låst slik at hunden ikke kom seg ut.

Rettssaken fortsetter med vitneuttalelser, og ennå gjenstår over 20 vitner.

Råger Holte (38) ble funnet død i hjemmet sitt 25. januar. Bildet av ham er frigitt av de pårørende. Foto: Gunn Heidi Nakrem
Forsvarer Arve Opdahl og bistandsadvokat Mette Skoklefald.