Når Dag Owe veileder hunden må han ofte slippe kommandoen, for hunden oppfatter hendelser raskere enn mennesker.

– Hunden ser bevegelser hos sauene fortere enn jeg gjør, og den oppfatter neste trekk hos sauen mye bedre enn meg. Et tidels sekund kan være forskjellen på å lykkes og mislykkes, sier bonden fra Singsås.

Han og sønnen har rundt ti gjeterhunder heime i Rønningsgrind, på grensa mellom Singsås og Budalen. Løvø er én av svært få i Midt-Norge som tar oppdrag med gjeterhundene hos andre bønder.

Veteran i faget

I over 15 år har han fartet rundt i Oppdal hvor han har faste kunder. Og han blir tilkalt til øyene på kysten av Nordmøre, når spretne villsauer skal samles og eieren har gitt opp. Gjeterhundene hans finner igjen enkeltsauer som går igjen i fjellet om høsten, og de kan lukte seg fram til døde dyr. De har en fantastisk hørsel og kan høre bjeller på lang avstand, forklarer Dag Owe. Han har geleidet hundene på smale fjellhyller for å finne sauer, og hundens gode hørsel gjør at han kan stå langt unna med kikkert og fortelle hunden hvor han skal gå, uten å ramle ned. Hundene finner også fram i skumring og mørke, lenge etter at menneskesynet har gitt opp.

Dag Owe kan veilede tre hunder samtidig, og gir sine kommandoer på engelsk. En av de mest brukte hundene hans kommer nemlig fra Wales. Ianto forstår derfor ikke norsk.

– Ianto er en av de beste arbeidshundene mine. Både faren og bestefaren har vært verdensmestere i sauesanking, sier Dag Owe.

Lydhøre hunder

Ved siden av ord bruker Dag Owe to andre metoder for å dirigere hundene, nemlig plystring og fløyte. Han bruker også hendene og andre kroppsbevegelser for at hundene skal forstå hvor mye trykk han legger i en kommando. Samarbeidet mellom hund og fører er innøvd gjennom mange år, og hundene kan ikke ledes av andre. Hundene har alltid et vaktsomt øye mot Dag Owe når de gjennomfører et oppdrag. Sjøl i de mest ivrige øyeblikk kan han stoppe dem. Men noen ganger overlater han hundene til seg sjøl. De forstår hva oppdraget går ut på, både ut fra erfaring og instinkt. Og de har lært at glefsing og biting er uønsket.

– Til forskjell fra andre hundeførere overlater jeg oftere hundene til sitt eget instinkt. Sjøl om dette er Border Collie kjenner de ulven i seg, den som ønsker å bringe ville dyr til sjefen, sier Dag Owe.

Typiske arbeidshunder

Dag Owe beskriver de fleste hundene sine som arbeidshunder og ikke konkurransehunder. Evnen til å tenke sjøl må være større hos arbeidshunder, men lydigheten må samtidig være på topp. De beste på fjellet trenger ikke å være de beste på bane. Likevel har han funnet glede og inspirasjon både i NM og Norgesserien. Han har kvalifisert seg til de fleste NM siden 2007, og hunden Bror greide finaleplass i 2015. Bror har også to tredjeplasser i enkeltkonkurranser i Norgesserien.

I november skal Løvø ha oppvisning på Øya videregående skole. Elevene ved linja for hund og dyrepleie skal lære om bruk av gjeterhund, og skolen ønsker at sauene skal bli mer vant til å bli samlet av hund. Dag Owe har et par hunder som lett lar seg dirigere av andre, og elevene skal få prøve seg som hundeførere. Lærer Ståle Eidem har sett hundene i aksjon før, og er imponert.

– Det er fascinerende å se hundene i aksjon, og lærerikt for elevene. Dag Owe jobber på hundenes premisser, og bruker instinkt som ligger naturlig hos dem. Hundene trives i arbeidet og har et kjempefint gemytt, sier Ståle Eidem.