Gauldal Energi AS selger samtlige aksjer i datterselskapet Gauldal Nett AS til Norgesnett Holding AS.

Kommunestyret i eierkommunen Midtre Gauldal ga torsdag sin tilslutning til salget.

17 ansatte er berørt av salget og beholder arbeidsplassene og alle sine rettigheter, opplyser John Reese, konsernsjef i Gauldal Energi AS.

Han er svært glad for at salget er godkjent av et enstemmig kommunestyre, og at også de ansatte i Gauldal Energi og styret i selskapet enstemmig har gitt sin støtte.

Som en følge av salget vil strømabonnentene i Midtre Gauldal og Holtålen på sikt spare rundt 3000 kroner i året, ca. 2300 kroner allerede neste år.

For de kommunale bygg vil ikke besparelsen i nettleie bety like mye, ettersom det er andre tariffer for næringsbygg og offentlige bygninger.

Gratis strøm til veggen

Reese framhever også at folk som skal bygge hus eller hytte i Midtre Gauldal, vil spare 150.000 kroner, det såkalte bunnfradraget ved nye nettilknytninger. Dette er noe Gauldal Nett ikke har, men som Norgesnett Holding gir, når det bygges i rimelig avstand til et sted hvor det allerede er strøm.

- For et hyttefelt med ti hytter kan det bety 1,5 millioner redusert utgift, sier Reese som tror gratis strøm fram til veggen vil gjøre det mer attraktivt å bygge i Midtre Gauldal. Han tror Midtre Gauldal kan bli en stor hyttekommune i likhet med Oppdal og Røros.

Avkastningen

- I år fikk Midtre Gauldal kommune 7,22 millioner kroner i eierutbytte fra Gauldal Energi. Blir det mindre å hente etter at dere har solgt Gauldal Nett?

- Planen er at de fortsatt skal ha avkastning som før, men ikke like stort som etter 2016 som var et rekordår.

17 ansatte

Av de totalt 47 ansatte i Gauldal Energi er 17 berørt av aksjesalget. - De går inn med alle sine rettigheter, sier Reese. - Norgesnett Holding har garantert for arbeidsplassene. Det blir som i dag, med kontor på Støren, sier Reese. Norgesnett er avhengig av å ha en komplett organisasjon for å drive oppi her, tilføyer han. 30 ansatte blir igjen i det gamle selskapet.

Salget av Gauldal Nett AS har vært behandlet på drøftingsmøter med de tre fagforeningene i selskapet, og de har gitt sin enstemmige tilslutning, opplyser Reese.

- Hva med tida som ligger litt lenger fram? Ofte ser vi at arbeidsplasser forsvinner etter slike oppkjøp.

- Vi kan ikke garantere for hva som kan skje i framtida. Norgesnett er et høykompetanseselskap som er på plass i Asker, Follo og Fredrikstad. Det er ikke usannsynlig at de vil prøve å utnytte synergieffekter for å drive mer effektivt, sier Reese.

Nye krav

- Noen vil betrakte dette som arvesølv, men tidene forandrer seg, veldig raskt, sier Reese. - Og alt styres fra staten, det vil si NVE, Norges vassdrags- og energidirektorat.

Gauldal Energi var blant de første som skilte ut nettdriften, det skjedde 2010. I 2021 skal alle være det, sier han. - Gauldal Energi står også foran en stor restruktureringsprosess, sier Reese.

- Uten nettselskapet, vil dere fortsatt kunne levere rimelig strøm?

- Det er et åpent marked, men vi har en høy markedsandel i Midtre Gauldal og vi leverer strøm i 66 andre kommuner. Vi kan levere gode produkter, sier Reese. Han peker på at det kan være behagelig for et konsern å ha et nettselskap, og at myndighetene nettopp derfor vil isolere nett fra strømsalget.

I pressemeldingen fra Gauldal Energi og Norgesnett Holding, står det at Gauldal Nett AS, som driver distribusjon av strøm i kommunene Midtre Gauldal og Holtålen, vil stå overfor krevende utfordringer som følge av endrede rammebetingelser, effektivitetskrav, ny teknologi og store investeringer. Dette vil kunne gi nettkundene økt nettleie.

I tillegg har norske myndigheter gitt klart uttrykk for at de ønsker større og mer rasjonelle nettselskaper, og legger til rette for en slik utvikling.

Gauldal Energi AS har over tid vurdert og utredet organiseringen av konsernets virksomheter med bakgrunn i de kravene og utfordringene som energibransjen står overfor. Vurderingene og utredningene er foretatt i tett dialog med eieren Midtre Gauldal kommune, opplyser Gauldal Energi og Norgesnett Holding.

- Gauldal Energi-konsernet skal fortsatt være en lokal muskel for kommunen. Dette betinger at vi tilpasser oss de endrede rammebetingelsene som vi gjorde i 2010 da vi skilte ut nettvirksomheten som eget selskap. Dette har gitt oss mange strategiske fordeler som gjør det lettere å omstille. Norgesnett sine ambisjoner om å videreutvikle nettvirksomheten er den beste forsikring for fortsatt å ha kompetansearbeidsplasser i Midtre Gauldal. Vi ser frem til et konstruktivt samarbeid med Norgesnett, sier John Reese.

Alle ansatte

Norgesnett Holding AS overtar samtlige ansatte i Gauldal Nett AS og garanterer at disse får fast og relevant arbeid på samme arbeidssted som i dag og ønsker å tilrettelegge for ytterliggere styrking av arbeidsplassene i kommunene Midtre Gauldal og Holtålen.

- Gauldal Nett er et veldrevet selskap som passer godt inn i vårt konsept i Norgesnett. Vi ser store muligheter for å realisere synergier med resten av virksomheten vår, og ser fram til å integrere de ansatte i vår organisasjon og å videreutvikle aktivitetene i kommunene i Gauldal, sier Eilert Henriksen, daglig leder i Norgesnett Holding AS.

Lover lav nettleie

Norgesnett Holding AS overtar Gauldal Nett AS fra 1. januar 2018.

Ifølge pressemeldingen kan Norgesnett Holding tilby en av landets laveste nettleier.

Med utgangspunkt i nettleien for 2017 ville en normalhusholdning i kommunene Midtre Gauldal og Holtålen fått en besparelse på 2464 kroner.

Over tid er en tilsvarende årlig besparelse estimert til 3000–3300 kroner.

For kommunene Midtre Gauldal og Holtålen samlet betyr den reduserte nettleien en samlet besparelse på 12–15 millioner kroner årlig.