Bestanden av sjøørret i Gaula er på et historisk lågt nivå. En viktig årsak er at småbekkene mangler gyteområder og oppvekstforhold for småfisken. Gaula fiskeforvaltning har i flere år restaurert sideelver og småbekker, og har siden i fjor samarbeidet med elever på Øya videregående skole på Kvål. Rusk og rask blir fjernet, sammen med greiner og annet som stenger vannløpet. Det blir tilkjørt gytegrus, og botnen i elva blir raket for å fjerne fin-sediment. Terskler bygges for å øke vannhastigheten, slik at bekken lettere renser seg sjøl. For at bekken ikke skal fryse til om vinteren bygges kulper der småfisken kan overleve.

Verdifullt arbeid

Sekretær i Gaula fiskeforvaltning, Torstein Rognes, sier at elevene gjør et svært verdifullt arbeid. Nå i september er det Skårvollbekken på Støren som blir satt i stand for sjøørreten.

– Vi startet med en teoridel på natursenteret, og deretter dro vi ut i felten. Dette er en glimrende måte å kombinere kunnskapsformidling og det å jobbe med konkrete tiltak til beste for sjøørreten, sier Rognes.

Han beskriver elevene som veldig interesserte og flinke.

Livløst i bekken

– Deler av Skårvollbekken var livløs, men vi vet at effekten kommer raskt etter slike tiltak. Sjøørreten har en lang formeringssyklus, så det tar flere år før vi ser resultatet i form av mer sjørret i Gaula. Men dette er en fin og nødvendig begynnelse, forklarer Torstein Rognes.

Han anslår at 2-300 meter av Skårvollbekken er rensket og satt i stand.

Flere bekker skal utredes for restaurering i høst, og NINA følger opp med undersøkelser for å registrere effekten.

Det er flere forhold som truer stammen av sjørret i Gaula. Mange sidebekker ble lagt i rør, blant annet for at veg og jernbane skal kunne krysse dem. Røra leder ut i Gaula, men flere steder synker elva, og rørene blir liggende i friluft, helt utilgjengelig for fisken.

Forurensning kan også være et problem. Både forsøpling og trusler mot vannkvalitet. Jernholdig tilsig, som det finnes litt av i Skårvollbekken, er også en utfordring.

Torstein Rognes har ledet elevene i arbeidet med å restaurere Skårvollbekken. Foto: Rune Krogdal.