Asfalten var rykende varm da beboerne langs en stikkvei til Kregnesvegen på Kvål, benket seg til veifest. Kommunen har ikke ville gi stikkveien et eget navn selv om det er mange beboere langs stikkveien, men beboerne har gitt den navnet Amcargata.

Eget veiskilt er kommet opp, og nå har beboerne sørget for at grusveien har fått asfaltdekke. Alt er gjort klappet og klart til bilmønstringa River Meet på søndag.

Snorklipping

Veien er 1100 meter lang, og ble asfaltert på onsdag. Mens de siste meterne med asfal ble lagt på av mannskaper fra et entreprenørfirma, samlet beboerne seg til veifest. De hadde dekket langbord ved asfaltkanten, og hadde som seg hør og bør snorklipping. Den ble besørget av Ivar Kregnes som har vært anleggsleder. Rød løper var lagt på den rykende ferske asfalten siden den fortsatt var varm.

Med grunnarbeid og asfaltlag er prislappen kommet på rundt en million kroner, opplyser Leidulf Gravråk.

– Her blir det ingen bompenger. Det går an å bygge vei om viljen er der, sier Gravråk.

Gravråk forteller at Amcargata er en privat vei, og at kommunen ikke har gitt noe tilskudd til utbedring av veien.

Lei av hull

– Grusveien har vært en utfordring, og det har ikke vært en dag uten hull. Det har blitt flere hull i den enn det har vært penger i statsbudsjettet, og det har vært en stor oppgave å holde en slik grusvei ved like. Hver enkelt av oss har på dugnad, hatt ansvar for hver vår strekning. Med asfalt på, blir det mindre behov for vedlikehold, og det blir en helt annen verden med asfalt, sier Gravråk.

Langs Amcargata er interessen for amerikanske biler stor, og beboerne er lei av støvskyer og hullete veier som gir utfordringer for bilbrukere.

Inviterte statsråden

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) er blitt invitert av beboerne til bilmønstringa River Meet på søndag slik at han kan beskue de mange amerikanske bilene og den asfalterte veien.

– Vi har fått en hilsen fra ham om at han skal på et annet amcartreff, og at han derfor ikke kan komme. Men han har sendt oss en hilsen med gratulasjon, forteller Gravråk.

Ivar Kregnes fikk utdelt eget «ordførerkjede», før han tok fram saksa for å klippe over snora. Foto: Gunn Heidi Nakrem
Ordføreren var ikke til stede under snorklippinga, og Leidulf Gravråk overrakte et improvisert "ordførerkjede" til Ivar Kregnes.
Kaker hører med på en veifest, og kakene sto klar til feiringa.
De siste metrene av veien får asfaltlag.
Asfalten får en siste finpuss.