– Vi er nødt til å ta areal til en park. Her er det åker, men ikke hus. Åkeren er under press for boligutvikling. Jeg tror det ville ha vært veldig flott om vi hadde fått til en park her, sier varaordfører Stine Estenstad (H).

Grøntområde

På ei skisse fra Asplan Viak er det tegnet inn en elvepark like i nærheten av Gaula. Elveparken er tegnet inn på en kornåker.

– Det blir vel en diskusjon om vi kan bruke åkeren. Her kan vi virkelig til noe. Jeg vet at mange av henvendelsene vi får, går på grøntområder. Grøntområder er viktig, og at vi får et sentrum som henger sammen estetisk, sier Estenstad.

Innspill

Arbeiderpartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti har innført en toårig byggestopp i Melhus sentrum mens sentrumsplanen lages. Arbeidet med planen er i gang, og lørdag får folk anledning til å komme med innspill når Melhus kommune har et eget arrangement i Melhus sentrum. Da kan folk stikke inn for å gi innspill.

Melhus kommune setter opp et stort telt ved Melhuset, og inne i teltet kan folk si hva de mener om framtidens Melhus sentrum. I tillegg blir det paneldebatt, underholdning og basseturnering.

– Vi satser på bred involvering, og alle i sentrum skal få si sitt. Men vi får ikke gjort alle til lags, sier Estenstad.

Barnehager har kommet med ønske om stier de kan gå på tur med barnevogner, mens næringslivet har ifølge Estenstad, signalisert ønske om å ta ut potensial. Andre har ønsket at det skal bli betraktelig færre biler i Melhus sentrum, mens studenter har påpekt at det bør legges til rette for mer aldersblanding blant dem som bor i sentrum. Politikerne har også vært opptatt av å gjøre det enda enklere for dem som vil reise kollektivt.

Ut på tur

Tirsdag dro Melhus formannskap på befaring i Melhus sentrum. Politikerne gikk til fots fra kommunestyresalen og ned til Gaula der de fortsatte et stykke langs elva. Underveis så de behovet for rydding for å få laget en sti langs elva slik mange ønsker seg. Planlegger Kjersti Dalen Stæhli forteller at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har laget en terskel der det er etablert forbygginger i Gaula, og at det er mulig å legge en sti på terskelen. Stien må trekkes litt unna Gaula for å unngå at flomvann vasker vekk stien.

Langs Gaula er det kantskog, og Melhus kommunen henter nå inn faglig råd på natursikring for å vurdere om noe av skogen kan hogges for å gi plass til stier. .

Allerede i dag finnes det antydning til stier, og disse ligger ofte på privat grunn.

Så kommer formannskapet fram til kornåkeren der elveparken er tegnet inn. Elveparken vil bli liggende et stykke unna Melhus sentrum, men planlegger Dalen Stæhli tror det kan bli fint for folk å komme til en park som ligger litt for seg selv utenfor sentrum. Rådgiver Vegard Hagerup fra fylkeskommunen antyder at fylkeskommunen vil prioritere lavterskeltilbud.

Neste år

Melhus formannskap skal ha flere arbeidsmøter om sentrumsplanen, og Asplan Viak skal komme tilbake med en bearbeidet plan. Tidligere har formannskapet vedtatt å støtte Asplan Viaks anbefaling om å legge til rette for flere typer stier, at bygg ikke skal ha mange etasjer og at det bygges flere parkeringskjellere.

– Vi kommer til å legge fram forslag til sentrumsplan i midten av 2018, og denne blir sendt ut på høring, Tiltak som stier, vil vi anbefale blir basert på avtaler med grunneiere, sier planlegger Dalen Stæhli i Melhus kommune.

Les også: - Ikke for sent å snu!

TIL FOTS: Asplan Viak har anbefalt at flere går og sykler i Melhus sentrum. Da Melhus formannskap skulle ut på befaring, gikk de til fots. Foto: Gunn Heidi Nakrem
Nede ved Gaula spilte rådgiver Vegard Hagerup fra fylkeskommunen mens formannskapet sang "Vi vandrer med freidig mot". Foto: Gunn Heidi Nakrem