Melhus formannskap fastholder at Gåsbakken ikke får eget valglokale i år. Protestene har vært store, men ordfører Gunnar Krogstad mener det er for sent å gi Gåsbakken valglokalet tilbake.

Valgte vekk Gåsbakken

I februar i år gjorde Melhus formannskap som også er valgstyre, enstemmig vedtak om at Melhus skal ha seks stemmekretser i år. Verken Gåsbakken eller Høyeggen skulle være med videre. Dessuten vedtok valgstyret at valgene skal holdes ved elektronisk avkryssing i manntallet. Rådmannen viste i saksframlegget blant annet til at Gåsbakken og Korsvegen har vært slått sammen til én krets under opptellinga for å bevare hemmelighold under valget. I tillegg opplyste rådmannen at stadig flere forhåndsstemmer. Ved stortingsvalget for fire år siden stemte hver sjette i Melhus på forhånd.

Ikke misjonshuset

Ordfører Krogstad forteller at Gåsbakken ikke får tilbake valglokalet av flere årsaker.

– Direktoratet for forvaltning og IKT er på hugget for å få færre valgkretser. Mange kommune har redusert antallet, sier Krogstad.

Ett annet moment direktoratet har bedt om, er at valglokaler ikke er i religiøse bygg. På Gåsbakken er valglokalet i misjonshuset.

– Vi kunne derfor ikke hatt valglokalet i misjonshuset, og Gåsbakken skole kunne ha vært vurdert, sier Krogstad.

Imidlertid fraråder direktoratet ifølge ordføreren, å ha valg på steder der få stemmer. Årsaken er faren for hacking.

– Det er visstnok enklere å hacke seg inn på små steder fordi systemene ikke er i bruk hele tida, forteller Krogstad.

Kanskje forhåndsstemming

Opposisjonsleder Jorid Jagtøyen (Sp) som selv stemte for at Gåsbakken skulle miste valglokalet, har foreslått at Gåsbakken får forhåndsstemming på butikken 2. september. Opprinnelig var Korsvegen satt opp på lista for forhåndsstemming på butikker den dagen. Forslaget synes ordføreren er godt, og formannskapet har bedt rådmannen undersøke om det er mulig å få til forhåndsstemming på Gåsbakken. Ordføreren håper at folk vil stemme selv om det ikke blir valglokale på Gåsbakken på selve valgdagen.

Les mer om at Senterpartiet angrer på sin stemmegiving

Reaksjonene fra Gåsbakken har fått det ulme i Melhuslista, og Senterpartiet har også hatt interne kritikere. Sigmund Gråbak sier til Trønderbladet at han ble overstyrt.

– Det er opp til oss politikere å være våken, og sakspapirene er tilgjengelig for flere enn dem som sitter i valgstyret. Politikerne skal være bevisst på at de skal ta en beslutning, og stå for den, sier ordfører Krogstad.

Når det gjelder utspillet fra Per Erik Kufås på Gåsbakken om utviklinga i bygda, sier ordfører Krogstad at han er opptatt av at politikerne skal få til utvikling på Gåsbakken.

- På Korsvegen er det private aktører som har stått på, og jeg vil trekke fram Knut Veien og Idar Bjerkenås som eksempler. Vi har prøvd å sette av boligområde på Gåsbakken, sier Krogstad,