Stadig flere blir tatt med narkotikarus

Utrykningspolitiet har hatt stor økning i antall bilførere som blir stoppet på grunn av ruspåvirkning av narkotika og andre medikamenter.

IKKE BARE PROMILLE: UP tar flere ruskjørere enn før. Flere er påvirket av narkotika og medikamenter. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix.  Foto: Solum, Stian Lysberg, NTB scanpix

Nyheter

UP tar nesten dobbelt så mange ruskjørere som for tre år, og en viktig årsak er at stadig flere blir kontrollert for annen ruskjøring enn alkohol.

I sommer har Utrykningspolitiet stanset 428 førere som har kjørt i ruspåvirket tilstand. Det er hele 80 prosent flere enn for tre år siden.

Drakk øl mens hun kjørte

Stoppet av politiet på Melhus.


– Vi har sett en voldsom økning de siste årene, sier UP-sjef Runar Karlsen til Bergens Tidende.

Forklaringen er først og fremst bedre metoder, blant annet flere måleinstrumenter, men også flere ruskjørere på veiene.

– Vi er blitt mer effektive. Nå tar vi for eksempel mange som er ruset på narkotika, beroligende midler og andre medikamenter, sier Karlsen.

Hittil i år viser UPs tall at én av fire ruskjørere er alkoholpåvirket, mens to av tre skyldes «annen rus», det vil si narkotika eller medikamenter.

Tiltalt for ruskjøring med lastebil

Sjåføren skal ha hatt høy promille, og traff en personbil inne i en tunnel på E39 i Skaun.


Når det gjelder fartsovertredelser er utviklinga stabil. Vel 14.000 råkjørere er blitt registrert av UP i sommer. Dette er omtrent som tidligere år. UP gjør rundt 5.000 førerkortbeslag årlig på grunn av fart.