Trondheim kommune har midlertidig stengt forsyningen fra drikkevannskilden Benna. Dette skjer etter at man har funnet hoppekreps i vannledningsnettet, opplyser Trondheim kommune.

Benna forsyner normalt halve Trondheim med drikkevann, i tillegg til Melhus. Disse områdene, inkludert Melhus, får nå sin vannforsyning fra Jonsvatnet, som ikke har forekomst av hoppekreps.

- Det vil være igjen noe vann fra Benna i ledningsnettet og i høydebasseng, vi klarer ikke å skifte ut alt med en gang, forteller Randi Sesseng Aas, avdelingsleder i Trondheim bydrift.

Benna-vannet ble avstengt fredag formiddag i 10.30-tida. Det vil ta to til fem dager før alt dette vannet er ute av systemet.

Hoppekreps er et naturlig fenomen, et viktig plankton for næringskjeden, men forekomstene blomstrer opp nå i juli - august, opplyser Sesseng Aas.

Vannsamarbeidet Metrovann

Folk i Melhus som vanligvis får drikkvann fra Benna, forsynes i nå i stedet fra Jonsvatnet i Trondheim.

- Etter hvert vil folk i Melhus kunne oppdage at det er en fargeforskjell. Det er mer farge på vannet fra Jonsvatnet, opplyser Sesseng Aas.

- Dette er første året at Melhus og Trondheim virkelig leverer vann til hverandre, sier Randi Sesseng Aas.

Trygt å drikke

Filter misfarges og går tett

Storforbrukere av vann kan den siste perioden ha opplevd problemer med at filtre har blitt misfarget og gått tette. Har man installert egne vannfiltre, kan det være lurt å sjekke disse, anbefaler Trondheim bydrift.

Spyler ledingsnettet

Trondheim bydrift har løpende overvåking av vannkvaliteten i Benna, og ytterligere tiltak for å bedre vannkvaliteten vil bli vurdert.

Det er ennå for tidlig å si noe om når Benna kan koples på igjen som drikkevannskilde. Hoppekreps forekommer naturlig i ferskvann, og det er også vanlig med oppblomstring på denne tiden av året (juli/august).

- I dette tilfellet var Trondheim kommune godt rustet til å møte utfordringen, i og med at vi har to fullverdige drikkevannskilder å kunne bytte mellom, påpeker Trondheim bydrift.

Områder i Trondheim som har fått drikkevann fra Benna:

Moholt, Åsvang, Risvollan, Sjetnmarka, Tiller, Heimdal, Saupstad, Flatåsen, Byåsen og Byneset.

Hoppekreps Foto: Wikipedia