– Tenk at det var militærleir i Melhus sentrum for 20 år siden, og så er kafeen borte. Om det skjer like mye på 20 år, blir det store endringer i Melhus sentrum, sier Anne Grethe Tevik.

Enstemmig

Tevik (Ap) var innkalt som vararepresentant da Melhus formannskap skulle velge hvilken retning Melhus sentrum skal utvikles i. Da saken kalt «forankring av konsept for utvikling av sentrum» skulle behandles, trådte Jens Otto Havdal (Ap), Berit Wold Fjelle (Ap), Guro Angell Gimse (H) og Jorid Jagtøyen (Sp) til side, og inn kom Anne Grethe Tevik (Ap), Mikal Kvaal (H) og Ola Solberg (Sp). Flertallsgruppa manglet én representant for å være fulltallig, men Tevik sier at det ikke var nødvendig å bruke ordførerens dobbeltstemme. For det var et enstemmig formannskap som valgte at Melhus sentrum skal bli såkalt gåby og familieby. Deretter var det spredt applaus i formannskapssalen.

Mindre synlige biler

Gåbyen innebærer at det skal legges til rette for et omfattende og sammenhengende gangnett i Melhus sentrum. Bilene skal ned i parkeringskjellere, og byggehøyden vil være fra 3–6 etasjer ifølge konseptet. Nærheten til Gaula skal utnyttes ved at det skal være enkelt å komme seg ned til elva. Sentrum skal fortettes, og gjøres mer attraktiv for barnefamilier.

Tevik konstaterer at det har skjedd en stor endring i Melhus sentrum de senere år. I debatten i formannskapet sa hun at hele Melhus sentrum er et kollektivknutepunkt. Tog og busser til og fra byen har hyppige avganger.

Militærleiren

Under andre verdenskrig tok nazistene Melhus sentrum i bruk til militærleir og offisersboliger. Krigen tok slutt, men det gjorde ikke leirpreget i Melhus sentrum. Der var det brakker og piggtrådgjerde til utpå 1990-tallet. E6 ble lagt utenom Melhus sentrum i 2005, og miljøgata skulle gi sårt etterlengtet småbypreg. Imidlertid kjører nesten 5000 kjøretøy gjennom miljøgata hvert døgn, og bomringen rundt Trondheim og bytaksten har gitt et hav av parkerte biler i Melhus sentrum fordi mange vil ta buss eller tog.

Små trehus er blitt revet til fordel for leilighetsbygg, og underveis er for eksempel nærbutikken hos Lorvik, kafeer og Vertshuset Høvdingen blitt historie.

Nærhet til butikker

Da formannskapet tirsdag drøftet valg av konsept, pekte Jan Arne Bremnes (KrF) på at det må være lett atkomst for folk mellom parkeringsplass og butikk for å unngå konkurransevridning med tanke på kjøpesentra på Tiller, der kundene kan kjøre nærmest fram til butikkdøra. Han sa også at grønne lunger kan bli skyggefulle og mørke.

Asplan Viak har utformet de tre konseptene formannskapet kunne velge mellom. Jan Frode Hatlen (V) spurte om hvor realistisk det er at Melhus sentrum skal få fire bruer over Gaula. Ordfører Gunnar Krogstad (Ap) medga at det kan bli en utfordring å få finansiert brua. Samtidig understreket han at folk ikke kan forvente at ting skjer over natta.

LEIROMRÅDET: Tyske soldater er i gang med å etablere Lena leir i Melhus sentrum. Bildet er utlånt av Melhus historielag. Foto: Melhus historielag
ATTRAKTIVT: I midten sivilarkitektene Lene Nagelhus og Bjarte Hugdal Lykke fra Asplan Viak som presenterte de tre ulike konseptene under et formannskapsmøte. T.v Jan Arne Bremnes (KrF) og t.h. ordfører Gunnar Krogstad. Foto: Gunn Heidi Nakrem