Økende antall eldre får Melhus kommune til å se seg om etter andre måte å gi eldreomsorg på, og kommunen har fått statlige midler til å tenke nytt.

Hjemmebesøk

– Kommunen har fått midler fra Helsedirektoratet til å starte et prosjekt med forebyggende hjemmebesøk hos eldre fra 78 år og oppover, ved å se på helse og mestring. Det gjelder for eksempel sosialt nettverk, ernæring, aktiviteter og hjelpemidler, forteller komitéleder Anna Lina Mørreaunet Holm (KrF).

I tillegg er Melhus, Midtre Gauldal og Skaun nettopp valgt ut til å delta i et prosjekt med velferdsteknologi, og da innen medisinering og dørlåser.

Venter eldreøkning

Melhus har 105 sykehjemsplasser, og både kommuneledelsen og politikere frykter at kommunen ikke vil makte å gi god nok eldreomsorg når antall personer over 67 år i årene framover til 2030 øker med 33 prosent. Om det blir slik økning, trengs det 65 nye sykehjemsplasser.

St. Olavs Hospital har skåret ned på antall senger fra 1056 i 2005 til 737 i 2015, og har i stedet hatt en 70 prosent økning i dagbehandling. Folk sendes hjem tidligere fra sykehus enn før, og det betyr at kommunene i stedet skal ta seg av dem i tråd med samhandlingsreformen.

Assisterende rådmann Trude S. Wikdahl mener at det i stedet må satses på omsorgsboliger med heldøgns omsorg og bofellesskap, og politikerne er forespeilet at det kommer en utredning om dette.

Folkemøte

Under et folkemøte Hølonda sanitetsforening arrangerte på Korsvegen bedehus onsdag kveld, skisserte Wikdahl utfordringene kommunen står overfor, og hvorfor kommunen satser på prosjektet 100 år i eget hjem for å komme i mål. Wikdahl nevnte at Melhus skal satse på velferdsteknologi og hverdagsrehabilitering.

En annen satsing kommuneledelsen ser for seg, er at Hølonda helsehus får færre sykehjemsplasser, og i stedet får heldøgns omsorgsboliger. Virksomhetsleder Vigdis Byre opplyste under det godt besøkte folkemøtet, at Hølonda helsehus har ni sykehjemsplasser og sju plasser på demensavdelinga.

– I sykehjemmene våre er det noen som kanskje kan bo i et bofellesskap med heldøgns bemanning i stedet for å ha sykehjemsplass. Vi skal også utvikle flere korttidsplasser for dem som bor hjemme, sa Byre.

Budskapet fra kommuneledelsen er altså at folk må innstille seg på å ta ansvar for helse og bolig, og assisterende rådmann understreket at 100 år i eget hjem ikke betyr at en hele livet skal bo i samme bolig.

Saniteten

–Informasjon er kjempeviktig, og folkemøtet var et bra initiativ fra sanitetsforeninga. Å planlegge for alderdommen er noe hele Norge må gjøre, sier komitéleder Holm.

Heidi Myhren fra Hølonda sanitetsforening innledet folkemøtet, og fortalte om den innsatsen sanitetskvinner har gjort for å bygge opp et omsorgstilbud fra å ha fødestue til å drive aldershjem på Korsvegen.

– Hølonda helsehus har vært et samlingspunkt. Nå er det tid for endringer igjen, sa Myhren.

MØTELEDER: Heidi Myhren innledet på folkemøtet, og fortalte om Hølonda sanitetsforenings innsats. Panelet besto av Gjøran Berg Onsøyen, Ingar Lomheim, Anna Lina M. Holm, Vigdis Byre, Gry M.Håpnes Landmark og Trude S. Wikdahl. Foto: Gunn Heidi Nakrem
KAN BLI ENDRET: Hølonda helsehus. Foto: Gunn Heidi Nakrem