– Hvor vindmøller bør være, kommer helt an på hvor det lønner seg. Offshore er det mange muligheter. I Norge er vi veldig heldige med vannkraft, sier Ella Dobloug Haandlykke.

Dobloug Haandlykke var på Melhus videregående skole som et ledd i undervisningsopplegget Klimaspillet. NTNU-studenter drar rundt til skoler for å snakke om klima og fornybar energi, og i Melhus ble det fort vind i seilene da elevene fikk i oppgave å bygge en vindturbinpark i Norge.

Vindkraft

Noen elever bygde modeller av vindturbiner, mens andre skulle holde innlegg om vindkraft eller møte opp som journalister på pressekonferansen som ble holdt. Klimaspillet ble holdt i den splitter nye paviljongen Melhus videregående skole har fått satt opp utenfor skolen for å bøte på plassmangelen.

Vindkraft er for øvrig et relevant tema i Melhus ettersom TrønderEnergi har ønsket å sette opp vindmøllepark på Brungfjellet. En vindmøllepark der ville vært lett synlig fra klasserommene i paviljongen. Motstanden mot en vindmøllepark på Brungfjellet har vært sterk.

Bortimot 40 elever fikk prøve seg på Klimaspillet, og disse var en blanding av elever fra bygg og anlegg og idrettsfag. I Klimaspillet får elever jobbe med tverrfaglige emner som økonomi, politikk og journalistikk.

Likte oppgaven

– Det var veldig morsomt å få være med på Klimaspillet, og dette er ikke noe vi gjør til vanlig. Egentlig er jeg ikke så opptatt av klima, sier Robin Andre Steinsvoll (16).

Gruppa hans laget en vindturbin, og Steinsvoll forteller at han har tro på vindkraft så lenge der er vind. Elevene mener det er en fare for at vindmøller skader fuglelivet.

Vegard Braa var med i ei anna gruppe, og han sier at de satset på å bygge modell av en vindturbin beregnet på sjøbruk.

– Det er mer vindenergi på sjøen, men det går greit med vindmøller på land også, sier Braa.

Delte meninger

I politikergruppa var meningene delte om vindturbiner bør stå til havs eller på land.

Anna Bekken Snøan sier at det ikke spiller noen rolle for henne hvor vindmøllene står, mens Hanna Stenbro Holthe mener det er opplagt at vindmøller må plasseres offshore. Stenbro Holthe er fra Ler, og er opptatt av hvilke konsekvenser en vindmøllepark på Brungfjellet kan få for hjembygda.

– Skal vi ha vindmøller på land, ødelegger det naturen. I Flåmarka har vi veldig fin natur, og vi må bevare det vi har, sier Stenbro Holthe.

Denne gruppa skulle drøfte energipolitikk. F.v. Fredrik Krogh-Albertsen Lene Grønli Hanna Stenbro Holthe Kristian Hårstad Mikael Åmot Olsen Anna Bekken Snøan Eirik Østerås og Nils Erik Viken. Foto: Gunn Heidi Nakrem
Ella Dobloug Haandlykke ser på vindturbinen Robin Andre Steinsvoll Jonas Indstrand Jan Wojdyr Nora Byberg og Moha Mahad holder på å bygge. Foto: Gunn Heidi Nakrem