Et flertall i Melhus formannskap mener det ikke er behov for å ta ut rhyolitt fra et steinbrudd på Hovin nå, og fulgte rådmannens anbefaling om å si nei. Ifølge rådmannen er det ikke behov for steinuttak blant annet fordi det kan drøye mange år før Nye Veier starter bygging av E6 i Gauldalen.

Ble nedstemt

Ramlo Sandtak ønsker å etablere steinbrudd ved Koloåsen på Hovin. Sigmund Gråbak (Melhuslista) foreslo på vegne av Sp, ML og Frp at planprogrammet for steinbruddet på Koloåsen kunne fastsettes, og ble nedstemt. Gråbak sa i formannskapet at han anså et ja til steinbruddet som en del av det å være næringsvennlig, og han er skuffet over at formannskapet sa nei. Etter møtet sier han at avslaget til Ramlo Sandtak er nok et eksempel på at flertallsgruppa ikke er så opptatt av å være velvillig overfor næringslivet.

– Jeg er veldig opptatt av folkehelse og bomiljø, sa Berit Wold Fjelle (Ap) som var en av dem som stemte imot.

Det planlagte steinbruddet er sør for Tømmesdalsvegen, og avstanden fra E6 er 7–8 kilometer.

Grunneiere sa ja

Tore Ramlo arrangerte informasjonsmøte i Tømmesdalen grendahus i november i fjor, og de frammøtte fikk høre om planene. Ramlo fortalte til Trønderbladet at han oppdaget bergarten da han studerte kartlegginga Norges Geologiske Undersøkelser har gjort. Tre grunneiere har sagt ja. Planen var å ta ut 200.000 tonn i året, og Ramlo fortalte at store steiner skulle tas ut fra steinbruddet og så kjøres til Hofstad næringspark der Ramlo Sandtak har ett av Norges største knuse- og sorteringsanlegg. Ifølge planprogrammet for steinbruddet, er rhyolitt spesielt godt egnet i asfalt og i betong.

Negativ rådmann

Rådmannen hadde frarådet at formannskapet skulle fastsette planprogram for steinbruddet, og begrunnet det med at steinbruddet ikke var med i kommuneplanens arealdel. I stedet foreslo rådmannen at steinbruddet kunne bli vurdert neste gang kommuneplanens arealdel skulle rulleres. Rådmannen mener også at det er god tilgang på pukk og grus i Melhus, og at det finnes brudd i Melhus som enten ikke er i drift eller har uviss status. Ett annet argument rådmannen bruker, er at det er startet regulering av Furukollen steinbrudd i Midtre Gauldal.

Videre argumenterer rådmannen med at Nye Veier ikke har prioritert bygging av E6 Melhus-Ulsberg.

Ingen statlige myndigheter har varsle innsigelse, men Fylkesmannen har anbefalt at planprogrammet ikke fastsettes.

Formannskapet sa ja til uttak og produksjon av pukk fra Rapbjørga og planprogram for massedeponi av rene jordmasser på Udduvoll.

Tore Ramlo ville kjøre store steiner fra det planlagte steinbruddet på Hovin til knuseanlegget i Hofstad næringspark.