Brannsjef Arild Karlsen i Gauldal brann og redning sa til Trønderbladet i fjor og gjentar igjen: – Det var uheldig at vi ikke oppdaget det.

I Sør-Trøndelag tingrett fortalte branninspektøren fra Gauldal brann og redning at han hadde vært på tilsyn hos Trondheim Bil-Demontering i februar 2015, og at han ikke skjønte at det var bensin på tankene han så inne på det som viste seg å være tankrommet.

26. mai samme år oppsto det en eksplosjonsartet brann hos bilopphuggeriet der en omkom og to ble meget alvorlig brannskadd.

Var på tilsyn

Etter vitnemålet til branninspektøren og vitnemålene til Arbeidstilsynet, stanset dommeren rettssaken. Arbeidstilsynet var på tilsyn 29. april. Det tilsynet ble til etter tips om høye stabler med biler, og tankrommet ble ikke inspisert.

Dommer Dommer Ole Ingar Ødegård sa til Trønderbladet  på tirsdag at han ikke anså saken som tilstrekkelig opplyst, og at saken er utsatt inntil det foreligger en ny sakkyndig brannteknisk vurdering.

I retten fortalte branninspektøren at han visste at Trondheim Bil-Demontering hadde bensintanker, men at han trodde at det var tre tanker som sto inntil en vegg slik han tidligere hadde sett. Han har forklart i politiavhør at han trodde at bensintankene var nede i jorda. Da han ble klar over at det var bygd tankrom, trodde han at det kunne være frostvæske eller spylervæske på tankene eller at tankene som sto ved veggen, var blitt flyttet inn i en tankrom.

– Hvis jeg hadde visst at det var nye tanker, ville jeg undersøkt mer. Siden han sa at alt var som før, spurte jeg ikke mer, sa branninspektøren.

Branninspektøren hadde tidligere vært på flere tilsyn, og sa i retten at han hadde godt inntrykk av bedriften, og at de rettet opp avvik.

Om tilbygget

Brannsjef Karlsen vil ikke kommentere forklaringa til branninspektøren siden han ikke var til stede i retten. Imidlertid kan han si at brannvesenet ikke var klar over at bilopphuggeriet hadde satt opp et tilbygg før branninspektøren kom dit i 2015.

– Vi ønsker å være involvert i byggesaker, sier Karlsen.

120 objekter

Brannvesenet har to branninspektører og en leder for forebyggende avdeling. Disse skal føre tilsyn med særskilte brannobjekter, og brannvesenet har 120 slike objekter i Melhus og Midtre Gauldal.

Blant objektene er skoler, barnehager, kirker, forsamlingshus, omsorgsboliger og større industribygg. Siden forebyggende-forskriften er endret, skal brannvesenet også føre tilsyn med objekter for hjemmeboende personer med omsorgsbehov. Med enda flere objekter å føre tilsyn med, tror brannsjefen at det kan være behov for å ha færre tilsyn i for eksempel barnehager som ikke har endret personale siden forrige tilsyn.

Øyeblikksbilde

– Et tilsyn er aldri uttømmende, og det er et øyeblikksbilde. Derfor går vi tilsyn hvert år. Vi prøver å se oss rundt, men kan ikke se alt, være Detektimen eller ha røntgenbriller, forklarer Karlsen.

Karlsen forteller at det hender brannvesenet får tilbakemelding fra folk på at de reagerer på å få høre om ting som de mener brannvesenet burde ha varslet om året før.

Etter vitnemålet til branninspektøren, sa Svein Børge Hustøfts søster Tonje at hun hadde mistet tilliten til Gauldal brann og redning når branninspektøren ikke skjønte at det var lagret bensin på tankene i tankrommet.

Karlsen sier at branninspektørene hele tida må stole på folk, og at branninspektørene får framvist dokumentasjon når de er på stedet.

– Det er ikke vi som har ansvaret for brannsikkerheten, og jeg håper at brannvesenet fortsatt har tillit, sier Karlsen.

Brannsjef Arild Karlsen håper at brannvesenet fortsatt har tillit. Foto: Gunn Heidi Nakrem