Melhus kommunestyre vedtok tirsdag kveld med 21 mot 15 stemmer at Melhus sentrum får byggeforbud i to år eller inntil den nye sentrumsplanen foreligger. De som stemte for var Arbeiderpartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti.

Omdømmet

Opposisjonen som besto av Senterpartiet, Melhuslista, Fremskrittspartiet, Venstre, Miljøpartiet De Grønne og Sosialistisk Venstreparti, mente at et byggeforbud vil gi Melhus dårlig omdømme og vil være lite foroverlent. Merethe Moum (Melhuslista) sa at investorer vil hoppe over Melhus, og hun mente at et byggeforbud er altfor kraftig virkemiddel.

- Jeg mener at Melhus kommune er foroverlent selv med et byggeforbud. Et byggeforbud er ikke så drastisk som opposisjonen mener. Dette er storm i et vannglass, sa varaordfører Stine Estenstad (H).

Ordfører Gunnar Krogstad vekket reaksjoner hos opposisjonen med å si at hvis kommunestyret er opptatt av omdømmet til Melhus, må de snakke pent om Melhus.

- Hvis vi fortsetter å tvære på det og svartmale, får Melhus et dårlig omdømme, sa Krogstad.

Det fikk Tore Johansen (Melhuslista) til å reagere.

- Det er passe arrogant å si at opposisjonen ikke er glad i Melhus, og det er uverdig, sa Johansen.

Også Andreas Noteng (SV) mener at ordføreren gikk for langt, og da spesielt i å kommentere Melhuslistas forslag som fikk tilslutning fra SV, Sp, Frp, V og MDG. Ifølge det forslaget skulle det tilføres midler slik at planen for Melhus sentrum kunne bli ferdig neste år, og at det ikke gis dispensasjoner fram til da.

I starten av debatten rundt byggeforbudet diskuterte kommunestyret hvem som var inhabile. Seks ble erklært inhabile, og deltok ikke i behandlinga av saken. Habiliteten til to ble vurdert, og de fikk delta i debatten med den begrunnelsen at de bor i leiligheter i Melhus sentrum.

Ola Solberg pekte på at to personer som ikke var erklært inhabile da formannskapet behandlet byggeforbudet, nå ble ansett som inhabile.

Til det svarte ordfører Gunnar Krogstad at det er kommunestyret som behandler saken. Samtidig sa han at det "dessverre har vist seg i ettertid at noen var inhabile" i saker.