– Vi har opplevd en del telefoner fra utbyggere, og det er artig at folk i sentrum ønsker å finne sammen med kommunen, sier varaordfører Stine Estenstad (H).

De påmeldte

Melhus kommune skal lage plan for Melhus sentrum, og flertallsgruppa (Ap, H og KrF) har ønsket å ha byggeforbud i den tida sentrumsplanen lages. Utbyggere er blitt bedt av kommunen om å melde seg ettersom kommunen ønsker å ha dem med i arbeidet med sentrumsplanen.

– 11 er påmeldt, og blant dem Melhusbanken, Melhustunet, Coop Midt-Norge, grunneierne på Gimsøya, Melhus skysstasjon og Melhustorget, forteller Estenstad.

Estenstad opplyser at kommunen vil ha oppstartsmøte med de 11 påmeldte, og at kommunen også er i gang med å snakke med regionale og statlige myndigheter om den kommende sentrumsplanen.

– Vi vil jo det samme, og vi ønsker å få fart på næringslivet. Ønsket vårt er å få til grøntområder, parkering og knutepunkt for buss og tog. Det er viktig at utbyggerne kommer med ideer. Kommunen skal være på giversida, men kommunen skal også se på hva den skal by innbyggerne. Det er greit at vi drar i samme ende, sier Estenstad.

Om det visuelle

Estenstad er opptatt av at Melhus sentrum skal bli et sentrum for alle.

- Vi har fått mye pes for at Melhus er stygg. Det er fantastisk at vi fikk miljøgate, men vi mangler grønne lunger, lekeplasser og områder for ungdom. Melhus sentrum skal fungere mer enn å være et sted å parkere bilen, sier Estenstad.

Estenstad viser til at det i mange år har vært et ønske om park i Melhus sentrum. Tidligere har politikerne vedtatt et grøntfond, og Estenstad sier at det er behov for utbyggingsavtaler med flere utbyggere.

–Det må ikke bli slik at den siste må bidra mest, og så må kommunen også bidra, sier Estenstad.

Habilitet

I siste kommunestyremøte skulle byggeforbudet behandles, og flertallsgruppa valgte da å utsette saken for å få vurdert habiliteten hos kommunestyremedlemmer. Habilitetsvurderinga skal gjøres hos fylkesmannen, og Estenstad opplyser at det ikke har kommet noe svar fra fylkesmannen ennå.

– Mange mente vi kunne ha kjørt saken videre, men det var flere i kommunestyret som for eksempel sitter i styret for Melhus skysstasjon eller har hus og leiligheter i sentrum, forklarer Estenstad.

Nå håper Estenstad å få opp saken om byggeforbudet under kommunestyremøtet 14. mars.

– I verste fall kan byggeforbudet vare i to år og i beste fall tar det kortere tid. Dette er områder som vi uansett må se på i fellesskap med utbyggerne. Om utbyggerne skulle ha startet for seg selv, kunne det kanskje ha tatt to år likevel. Jeg tror ikke det er så mange prosjekter som blir stoppet av byggeforbudet, og vi stopper ingen påbegynte prosjekter. Tilbakemeldinga vi har fått fra utbyggerne, er at dette var nødvendig. I etterkant kan vi få ei kjempeutvikling, sier Estenstad.