Gaupejakta startet i går, og var over etter en dag fordi gaupekvoten ble skutt den første dagen.

Midtre Gauldal

Fylkesmannen i Sør-Trøndelag opplyser på sin nettside at det har vært gaupefelling i Midtre Gauldal og Holtålen. I Midtre Gauldal ble det skutt ei hunngaupe på 15,3 kilo skutt, og seniorrådgiver Kjell Vidar Seljevoll hos Fylkesmannen opplyser at siden kvoten er på bare ei voksen hunn, ble jakta stanset. Gaupa som ble skutt i Holtålen, var også et hunndyr og var en unge. Startkvoten inneholdt bare ett hunndyr.

Kvoten er dermed fylt i området med mål om yngling. Seljevold sier at kvoten er fylt selv om bare to gauper er skutt fordi den påkjørte gaupa i Melhus også teller med. 20. desember i fjor ble ei gaupe påkjørt i Melhus, og det skjedde etter at rovviltnemnda hadde fastsatt forslaget til kvote. Trønderbladet har tidligere skrevet om den påkjørte gaupa, og at påkjørselen førte til at hele kvoten for skadefelling var blitt brukt opp.

Klima- og miljødepartementet ga tillatelse til å skyte seks gauper i Sør-Trøndelag. Tre av disse kunne skytes i det området Midtre Gauldal og Melhus hører til, men siden en var påkjørt, ble det altså bare to i kvoten. De tre andre er for Oppdal, Rennebu, Røros og de østlige deler av Tydal og Holtålen kommune. Den første kvoten på tre gauper gjelder ikke på Fosenhalvøya, og heller ikke for de kommunene som har fått den andre kvoten.

Totalt 21 gauper kan skytes i Trøndelag og Møre og Romsdal, og rådgiver Seljevold forteller at fire er skutt i Namdalen. Departementet mener at det ikke skal tas hensyn til at alle de tre gaupene i kvoten som gjaldt i vinter, er blitt påkjørt. En av disse tre gaupene ble påkjørt i Melhus. Derimot ber departementet om at reservekvoten på fire kun tas i bruk dersom ny kunnskap fra Rovdata viser at det er forsvarlig og nødvendig å komme ned mot bestandsmålet for regionen. Departementet mener at det er nok gaupeyngling i Sør-Trøndelag til at kvotejakt kan forsvares.

Seniorrådgiver Seljevoll opplyser at rovviltnemnda kan vurdere å bruke reservekvoten, men at det først må hentes inn ny kunnskap fra Rovdata.

- Det har vært fine forhold for sporing, og vi ser at det er stor interesse for å jakte. Det er kjempebra for rovviltforvaltninga at vi har engasjerte jegere, sier Selvjevold.

Bekymret

Miljødirektoratet er bekymret for gaupebestanden, og viser til at det ble registrert færre gaupeynglinger enn prognosen. Prognosen var 62 ynglinger, mens det ble registrert 52. Rovviltnemnda vil ha en kvote på 21 gauper med en reservekvote på 4 dyr, og dette mener Miljødirektoratet er for høy kvote. Prognosen for landet i 2017 er ifølge Miljødirektoratet, 54 familiegrupper.

Fosen naturvernforening samt Naturvernforbundet i Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag klaget på rovviltnemndas vedtak om kvotejakta for gaupe, og klagen ble avvist av Klima- og miljødepartementet.

Jerv

I tillegg er lisensjakta på jerv stanset fordi en jerv ble skutt i Rennebu på gaupejaktas første dag.